InfoCash

Artikel

Psalmen voor Nu

Auteur: cdehaas | geschreven op 22-06-2011

Psalmen voor Nu is een band dit opgericht is in 2002 met de visie alle psalmen een nieuwe berijming te geven. Het project is nog niet heel bekend, maar het wordt langzaam aan in steeds meer kerken en huiskamers gezongen. Wie zijn het en wat doen ze?


Het begin

Al snel na de oprichting kwam het nieuws dat er een nieuwe band was geboren over in het NOS-journaal tot de Telegraaf. Ook kerkelijk Nederland hoorde er van, maar velen waren niet meteen daverend enthousiast. Waarom die oude psalmen vernieuwen? De oude psalmen zijn toch mooi genoeg en moeten we ook zo houden. Andere geloofsgemeenschappen hebben nooit psalmen gezongen, waarom dan nu wel de Psalmen voor Nu? Je kan toch ook andere mooie gelovige muziek maken? De makers houden van de psalmen, velen zijn er mee opgegroeid en het heeft een plekje in hun hart gekregen. Men zag dat veel mensen de psalmen links lieten liggen, het sprak niet aan. Door de oude tekst konden velen het niet goed begrijpen, en zingen terwijl je niet weet wat er staat, dat is ook niet alles. Daardoor ontstond het idee dit project te starten, wat nu een groot succes begint te worden.

Een succes

Ondanks alle kritiek zagen veel mensen deze muziek ook als een openbaring. Het project is daarom doorgezet en met als resultaat nu al 7 cd's. Van de 150 psalmen zijn nu ongeveer 100 opnieuw berijmd, en ze gaan door tot het einde. Titels zijn: Gefeliciteerd; Liefde, brood en slaap; Geen woord te veel; Beker met een barst; Mooie droom; Totdat het veilig is; Voor niemand bang. Het gaat van hele vrolijke psalmen, met alle lof aan God, tot treurige nummers waarin men smeekt om God. Die diversiteit maakt Psalmen voor Nu juist zo goed. Veel nummers kunnen goed gezongen worden in de kerk en op clubs, andere nummers zijn meer om naar te luisteren. Er is zelfs al een nummer in de opwekkingsbundel verschenen. We gaan hier nog veel van horen!