InfoCash

Artikel

Wrecking ball, Bruce Springsteen

Auteur: MusicGirl1 | geschreven op 19-04-2012

Wrecking Ball is de nieuwste cd van Bruce Springsteen. Ik vind het een geweldig album, graag deel ik waarom ik deze plaat zo goed vind. Ben altijd al zeer te spreken geweest over Bruce, ga hem dit jaar ook weer op PinkPop zien.Groet, Maaike


Tracklist:

De tracks op de plaat, zijn We take care of our own, Easy Money, Shackled and drawn, Jack of all trades, Death to my home town, This depression, Wrecking ball, You've got it, Rocky Ground, Land of hope and dreams, We are alive, Swallowed up (in the belly of the whale, American Land.

Deze tijd van crisis:

 Vlak voor Bruce met de ze plaat uitkwam werd in de media al geroepen, dat Wrecking ball zijn meest boze plaat sinds jaren zou zijn. Iets wat me erg nieuwsgierig maakte. Toen ik de nummers voor het eerst hoorde, bleek Bruce zijn woede met betrekking tot de huidige economische crisis meer dan duidelijk merkbaar. De nummers zijn over het grootste gedeelte nummers die het verhaal vertellen van mensen, die op hun eigen wijze om proberen te gaan met de gevolgen van de crisis.

Dat is echt een van de dingen, waarom ik Bruce zeer waardeer, hij is tijdens zijn loopbaan echt uitgegroeid tot iemand die zich maatschappelijk betrokken voelt en daarover schrijft. In zijn nummers weet hij altijd een realistisch beeld te schetsen van hoe gewone mensen omgaan met de maatschappelijke/sociale situatie om hen heen.  Dat geldt ook voor de nummers op Wrecking Ball, al zijn de teksten iets minder kleine schetsen van iemands levensverhaal, dan men misschien gewend is van Bruce. Echter, de maatschappelijke betrokkenheid is nog steeds zeer aanwezig.

Land of hope and dreams en American land zijn nummers, die al eerder zijn geschreven en ook vaak tijdens concerten zijn gespeeld, maar ze passen qua thema prima binnen het thema van deze plaat. Ook Wrecking ball, wat geschreven werd als ode aan het stadion van De New York Giants in Noord-New Jersey., krijgt op deze plaat duidelijk een bredere betekenis.

Nieuw geluid:

 Met een nieuwe producer, volgde er op Wrecking ball ook wel degelijk een nieuw geluid.  Er wordt meer dan op vorige albums gebruik gemaakt van drumloops en samples. Overall klinkt het als een hele fijne mix tussen de E-street band en de Seeger Sessions band. Rocky Ground heeft zelfs wat hip hop invloeden en een rap. Een rap, zijn we niet gewend van Bruce, maar het komt gewoon heel natuurlijk over en het past goed binnen het arrangement van Rocky Ground.

Mijn eigen conclusie:

 Wat mij betreft is Wrecking ball een sterke plaat, met sterkte teksten en een fris geluid. Ik denk dat de meeste nummers ook live prima uit de verf zullen komen. Bring on PinkPop!

Groet, Maaike Roeleveld