InfoCash

Artikel

Dire Straits

Auteur: MusicGirl1 | geschreven op 02-08-2012

Ik ben trouwens ook al jaren fan van Dire Straits. De Britse rockband, die hits scoorde met Sultans of swing en later met Money for nothing. Ik speel zelf ook al lang gitaar, maar Mark Knopfler is de man, die mijn interesse in het instrument heeft gewekt.


Eind jaren 70, debuut album:

In 77/78 kwamen de heren van Dire Straits met hun debuutalbum, het was gelijk een succes. Mede dankzij het feit dat toenmallig BBC radio dj Charlie Gillett erg gecharmeerd bleek van de muziek en de nummers regelmatig draaide in zijn radio programma. Sultans of swing werd een hit, het werd de signature song van de band. Kortom, hiermee werd een start gemaakt richting het inmense succes dat later, in de jaren 80 zou volgen.

 Band en tracklist:

 -Mark Knopfler (gitaar en zang), David Knopfler (gitaar, achtergrondzang), John Ilsley (bas) en Pick Withers (drums)

-1: Down the waterline, 2: Water of love, 3: Setting me up, 4: Six Blade Knife, 5: Southbound again, 6: Sultans of swing, 7: In the galery, 8: Lions

De sfeer van het album:

Wat dit album voor mij persoonlijk zo bijzonder maakt (en ja, voor een debuut album is het muzikaal gezien echt waanzinnig goed) is de laid back groove en het rootsy rock geluid van de nummers.

Die groove, de teksten en Mark Knopfler's smaakvolle en vaak ook minimalistische gitaarlijntjes geven de nummers een bijzonder sfeertje, die je zou kunnen kunnen omschrijven als laid back en ergens toch ook wel broeierig (Ik denk aan het ritme en de tekst van Six Blade Knife, als voorbeeld van het broeierige sfeertje). Trouwens, niet alleen Mark, maar ook zijn jongere broer David Knopfler draagt zeer veel bij aan het specifieke sfeertje en geluid van dit mooie album. Tja het mag dan eind jaren 70 zijn uitgebracht, maar de muziek klink anno 2012 nog steeds even lekker!

Over naar de jaren 80:

Midden jaren 80, werd hun album Brothers in arms een enorm succes. Het titel nummer en Money for nothing werden grote hits, evenals Walk of life. Echter, de samenstelling van de band was inmiddels drastisch veranderd. Kortom, hun sound was inmiddels helemaal anders geworden. Ach ja, de jaren 80, MTV, bandana's en zweetbandjes, felle kleurtjes...............

Hoewel ik persoonlijk vind, dat er zeker mooie nummers staan op Brothers in arms (het titelnummer geeft ook mij nog steeds kippevel.......). Maar toch, heb ik qua geluid en sfeer veel meer met hun eerste album en hun tweede plaat (Communique). Ik kan het niet helpen een voorkeur te hebben, voor de bijzondere vibe, die de originele 4 koppige line-up van de band wist te bewerkstelligen.

In 1992/1993. volgde er een laatste succes voor Dire Straits, met hun album On every street en de grote concert tournee die daarbij hoorde. Tja, ik was een jaar op 14/15 toen en ik weet nog dat een vriendin van mijn moeder altijd een cassettebandje van Dire Straits in de auto op had staan. Omdat ik zo dol was op de muziek, maakte ze toen voor mij een kopie van dat bewuste cassettebandje. Sultans of swing maakte indruk en een jaar later begon ik zelf met gitaar spelen. Dus zo is mijn liefde voor deze muziek begonnen.

Solo werk:

Tegenwoordig is Mark Knopfler nog steeds een ongekend goeie gitarist, hoewel hij qua zijn solo werk wel meer de richting op is gegaan van singer-songwriter. Ik mag zijn solo platen ook zeer graag horen, goed schreven, mooie liedjes met vaak nog steeds die prachtig gespeelde gitaarlijntjes. Zijn muziek bevat tegenwoordig niet aleen invloeden uit rock, blues, country en folk, maar bevat ook steeds meer invloeden van keltische muziek  (Tja, Hongaars/Joodse vader, een Engelse moeder, geboren in Glasgow. Schots-Keltische muziek mag dan niet ontbreken, toch?)

Ook Privateering, zijn aankomende, nieuwe plaat, zal zonder twijfel weer prachtige songs bevatten. Op 31 aug 2012 komt dit nieuwe dubbelalbum in Nederland uit.

Ik kijk er alvast naar uit. Groet, Maaike