InfoCash

Artikel

Harry Potter en de vuurbeker

Auteur: rpoelke | geschreven op 30-03-2010

Harry Potter is de vierde film uit de reeks Potter verhalen van J.K.Rowling en verkrijgbaar op gewone dvd en blue ray dvd. Het is een film die in verschillende talen te bekijken is met of zonder ondertiteling. De totale film heeft een lengte van 151 minuten en er zijn ook extra’s te bekijken, maar die stellen niet veel voor. Hoe gaat het met Harry Potter? Wat is de Vuurbeker? Wie zit er achter de keuze van de vuurbeker?


Het verhaal

Het is een zeer duistere film en alles begint met een slang op het kerkhof. Daarna gaat het naar een gebouw waar een man koffie aan ’t zetten is. Wanneer hij licht ziet in een leegstaand bijgebouw gaat hij een kijkje nemen en wordt hij geconfronteerd met een samenzwering. Waneer hij ontdekt wiordt door de samenzweerders, laat hij er het leven bij. Harry zelf vertrekt met een groep via een port key naar Ierland om er een groot zwerkbal tornooi bij te wonen. Na de wedstrijd worden ze geconfronteerd met dood eters die de komst van Voldemort aankondigen. Weer op school maken ze zich klaar voor een drie scholen tornooi dat zeer gevaarlijk is en je enkel aan mag deelnemen als je 17 jaar bent. De deelnemers worden via een vuurbeker gekozen en buiten zijn wil om wordt Harry gekozen om mee te doen ondanks zijn jeugdige leeftijd. Wie hier achter zit en hoe het afloopt kan je te weten komen door de film te zien.

De acteurs

De acteurs zijn zoals altijd dezelfde. Harry Potter, Hermelien en Ron Wemel, zijn de vaste figuren die door Daniël Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint uitgebeeld worden. Ook hier doen ze het met overtuiging en komen erg natuurlijk over. Extra acteurs werden ingelast om Cho Chang (Katie Leung), Ginny Wemel (Bonnie Wright), Viktor Krum (Stanislav Ianevski) en Fleur Delecour (Clemence Poesy) te vertolken. Professor Perkamentus kenden we reeds uit een voorgaande film. Michael Gambon speelt hier voor de tweede keer deze rol met glans. Ralph Fiennes (Voldemort) weet als geen ander om angst, kracht en kwaadheid uit te stralen, alhoewel hij niet dikwijls in de film te zien is.

De film zelf

Prachtige speciale effecten maken van deze film een juweeltje. Je hebt werkelijk de indruk dat alles echt gebeurd. Het beeld is scherp genoeg en ook de donkere delen zijn prima te bekijken. Nachtelijke scènes worden natuurgetrouw weergegeven en ook de locaties waar alles zich afspeelt zijn zeer goed gekozen. Het geluid is zeer scherp en ook het stereo effect is optimaal. Voor de muziek werd er gebruik gemaakt van het London Symphonie Orchestra en werd met de grootste zorg samengesteld door Patrick Doyle.

Vergelijking met het boek

Het boek is zeer lijvig en er werd een keuze gemaakt uit de gebeurtenissen die erin verwerkt zitten. Het scholentornooi is echter maar een klein stuk uit het boek dat enorm uitgewerkt werd en de film beheerst. Het is niet echt een geschikte film voor jonge kinderen omdat er wel zeer angstaanjagende delen in zitten, waar je als volwassene het soms zelfs moeilijk mee hebt. Nietemin is dit een pracht film die je zeker moet gezien hebben.