InfoCash

Artikel

Kruistocht in spijkerbroek

Auteur: rpoelke | geschreven op 14-04-2010

Kruistocht in spijkerbroek is een jeugdfilm. Het is de verfilming van een boek van T. Beckmann. Is de film de moeite waard? Zit er voldoende spanning in? Hoe zal het aflopen?


Het verhaal

Dolf is een jongen van 15 jaar die lid is van het jongeren elftal van Nederland. Tijdens de junior wereldkampioenschappen in Spiers, verliezen ze door een onbenutte kans van Dolf. Ze gaan hierdoor niet naar de halve finale en iedereen is kwaad op hem. Dolf wil het goedmaken, maar dat kan alleen door de tijdmachine die zijn moeder gebouwd heeft. Hij wil het kampioenschap overdoen en dit maal beter dan ervoor. Hij neemt het pasje van zijn moeder en gaat naar het labo. Als hij betrapt wordt, wil hij snel met de tijdmachine vertrekken en tikt per ongeluk het nummer van het pasje in. Op die manier belandt hij op 15 juli 1212. Hij beland verbaast in een bos waar hij aangevallen wordt door een bende wilde mannen. Jenne een meisje dat deelneemt aan de kinderkruistochten red hem. Langzaam beseft hij dat alles verkeerd is gegaan. Hij besluit mee op kruistocht te gaan en ziet onderweg de wantoestanden. De kinderen zijn te zwak en niet goed voorbereid. Om bij de leiders zijn beklag te kunnen doen doet hij zich voor als de zoon van de hertog van Rotterdam. Zal hij de leiders kunnen overtuigen? Gaan de kinderen in Jeruzalem geraken? Zal Dolf ooit nog terug thuis geraken?

acteer prestaties

Dolf wordt gespeeld door Joe Flynn en doet dit met een zeer sterke overtuigingskracht. Jenn gespeeld door Stephanie Leonidas. Je merkt dat zij al langer acteert dan Joe, het is gewoon een natuurtalent. Er heerst een voelbaar panieksfeertje, de spanning en de gevoelens van de acteurs zijn duidelijk van hun gelaatsuitdrukkingen af te lezen. Ook de humoristische stukjes komen goed over. Goed gekozen acteurs die zeer goede prestaties neerzetten.

Beeld en geluid

Het beeld is zeer scherp en vloeiend. Ook het geluid is duidelijk en er zijn geen haperingen of onscherpe stukken tussen. De muziek is aangepast aan de acties en goed gekozen. Het geluid is synchroon met het beeld.

Extra's op de dvd

Op de dvd zijn een aantal extra’s te bekijken. Een filmpje over de uitreiking van de gouden griffel aan T. Beckmann de schrijver van het boek. Commentaar en meningen over de film. Een publicitaire trailer. Een Tv-spotje. Interview met de schrijfster. Stukje waarin ze uitleggen hoe de film is gemaakt, met onder andere commentaar van acteurs. Het maken van de speciale effecten.

Algemeen

De film is een aanrader voor jong en oud. De spanning blijft de hele film voelbaar en de film is onvoorspelbaar. Goede speciale effecten.