InfoCash

Artikel

The Pelican Brief

Auteur: FSC_DC | geschreven op 24-04-2010

"The Pelican Brief" is een film gebaseerd op de gelijknamige bestseller van thrillerauteur John Grisham. Voor de hoofdrollen werd voor grote namen gekozen: Julia Roberts en Denzel Washington. Houdt u van een goede, spannende film? Dan is deze film iets voor u. Hieronder volgt een korte recensie.


Het verhaal

De moord van twee rechters van het Hooggerechtshof doet veel stof opwaaien aangezien de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI in het duister tast. Een eigenzinnige rechtenstudente Darby Shaw (Julia Roberts) gaat omwille van haar liefde voor het recht op onderzoek uit in de bibliotheek van haar faculteit. Uiteindelijk komt ze met een theorie op de proppen waarin ze haar bedenkingen omtrent de moorden verklaart. Nadat ze het rapport met alle details die haar vermoedens aangaande de identiteit van de opdrachtgever van de moorden heeft afgewerkt, denkt ze dat het een vergezochte theorie is...totdat de theorie in de handen raakt van een FBI-agent en de theorie een schokgolf op gang brengt tot in de hoogste rangen van de Amerikaanse regering. Zij en een gemotiveerde onderzoeksjournalist (Denzel Washington) willen de wereld vertellen wat ze hebben ontdekt - als ze tenminste lang genoeg in leven kunnen blijven. De achtervolging wordt ingezet en de twee worden meer dan gewoon vluchtelingen. Ze worden beiden het doel van huurmoordenaars.

Hot or Not?

De film werd genomineerd voor 3 awards in 1994, met name de ASCAP Award voor Top Box Office Film, MTV Movie Awards voor 'Beste Actrice' (Roberts) en 'Meest Aantrekkelijke Man' (Denzel Washington). "The Pelican Brief" heeft slechts de eerste van deze 3 prijzen daadwerkelijk in de wacht gesleept, dus de vraag dwingt zich op: is de prent wel zo goed als het schijnt?
De thriller, gebaseerd op het gelijknamige boek van Grisham, heeft een ijzersterk plot: 2 mensen die toevallig in contact komen met de gruwelijke waarheid achter de moorden en de drang van hoge ambtenaren om de nieuwsgierige reporter en de getalenteerde studente een kopje kleiner te maken om er een doofpotoperatie van te maken.
De acteerprestaties van Roberts en Washington zijn fenomenaal. Julia Roberts, die gewoonlijk het best past in een hoofdrol van een romantische komedie zoals bijvoorbeeld "Runaway Bride" of "Pretty Woman", zet zich hier op de kaart van het filmlandschap als een actrice die ook serieuze rollen aankan. Dergelijke puike prestatie zou ze later herhalen in "Erin Brokovich". Denzel Washington, die nu alom geroemd is om zijn acteerkunde, was toen nog minder gekend bij het grote publiek. Toch zette hij een dijk van een rol neer, die hem in de toekomst nog meer van 'dat' zou opleveren.

Verhaallijn: 5*
Acteerprestaties hoofdrollen: 4,5*
ALGEMEEN: HOT!