InfoCash

Artikel

King Arthur (2004)

Auteur: FSC_DC | geschreven op 24-04-2010

"King Arthur" is een van de succesvolle producties van Jerry Bruckheimer. Het verhaal is gebaseerd op de legende van Koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel. Zin in een film die bol staat met spanning, actie en avontuur? Dan is deze film een uitstekende kandidaat, maar is de film HOT or NOT?


Het verhaal

"King Arthur" vertaalt één van de grootste legenden uit de geschiedenis naar het scherm. Spanning, avontuur en de intensiteit van een echt heldenverhaal vormen de coctail voor deze productie van Jerry Bruckheimer, bekend als producent van "Pearl Harbor" en als regisseur van "Training Day".
Arthur (Clive Owen), Lancelot (Ioan Gruffud) en de ridders van de ronde tafel strijden al een hele tijd om hun vrijheid terug te winnen van Caesar, maar om hierin te slagen hebben ze nog één opdracht te vervullen. Zoals altijd wegen de laatste loodjes het zwaarst, want hun taak is haast onmogelijk. Arthur trekt met een handvol volgelingen op oorlogspad om de vrijheid van Brittanië. Guinevère wordt in deze film vertolkt door de jonge Keira Knightley in deze spectaculaire film over Koning Arthur, waarin het heldendom is verstrengeld met spannende actie.

HOT or NOT?

Laten we naar goede gewoonte een kijkje nemen naar de prijzenkast van "King Arthur". De film werd -zonder succes- genomineerd voor een Saturn Award voor 'Beste Speciale DVD-editie' van 2005, een Empire Award voor 'Beste actrice 2005' (Keira Knightley), een Harry Award (2005), een Golden Reel Award voor 'Beste geluidseditie in een buitenlandse project 2005', een Teen Choice Award voor 'Beste Actrice 2005' (Keira Knightley) en werd in 2004 voor dezelfde prijs in 2 categorieën genomineerd 'Beste Doorbraak' (Keira Knightley) en 'Beste Zomerfilm'. Met drie prijzen ging de film effectief naar huis: een Audience Award voor 'Beste Internationale Actrice' (Keira Knightley), een IFTA award voor 'Beste Makeup en Coiffure' en een Huabiao Award voor 'Uitmuntende vertaalde buitenlandse film' (2005).
Zoals de vele prijzen doen vermoeden, is dit een kanshebber voor ons 'must-see' label. Of is het een van die films die veel prijzen in de wacht slepen omdat de professionelen, maar niet het publiek grote fan zijn?
De plot van de film is heel goed uitgewerkt en de verfilming doet veel denken aan de magnifieke beelden van "Braveheart". Het is een meeslepend verhaal dat het publiek in vervoering brengt tot het spannende einde.
De acteerprestaties van de jonge Keira Knightley waren van uitmuntende kwaliteit en hebben haar een definitieve plaats in Hollywood opgeleverd. Voor een keer echter ligt de nadruk niet op de vrouwelijke rol, maar op de mannelijke rollen van Arthur (Clive Owen) en Lancelot (Ioan Gruffud). Zonder deze overtuigende prestaties zou de film niet meer zijn dan een slappe blockbuster, maar ze hebben de film naar een hoger niveau getild. Het verhaal is niet louter een publiekstrekker, maar weet dat publiek eveneens te bekoren.
Verhaal: 4*
Acteerprestaties: 4,5*
ALGEMEEN: HOT