InfoCash

Artikel

Rendition (2007)

Auteur: FSC_DC | geschreven op 26-04-2010

Volgende in onze 'Hot or Not'-reeks, is de nieuwe prent van de Oscarwinnende regisseur Gavin Hood:"Rendition". De cast telt 3 klinkende namen: Meryl Streep ("The Hours","Manchurian Candidate", "The Devil Wears Prada"), Reese Witherspoon ("Legally Blonde", "Cruel Intentions", "Walk the Line") en Jake Gyllenhaal ("Brokeback Mountain", "Donnie Darko", "Zodiac"). Is deze actuele thriller een mustsee of niet?


Het verhaal

Dit is een thriller die handelt over de hedendaagse problematiek rond de Amerikaanse anti-terrorismewet die nog steeds veel stof doet opwaaien. Wanneer de Amerikaanse Isabella El-Ibrahimi op een dag tevergeefs haar man opwacht op de luchthaven, wordt ze ongerust. Ze wordt van het kastje naar de muur gestuurd en blijkbaar weet niemand waar haar man is gebleven. Isabella wordt haast gek, maar gelukkig kan ze rekenen op de steun van een vriend uit haar studententijd, Alan Smith (Peter Sarsgaard) die politieke vriendjes heeft. De politici weigeren echter informatie vrij te geven en het wachten is zenuwslopend voor de hoogzwangere Isabella. Deze nachtmerrie wordt veroorzaakt door één telefoongesprek met een Noord-Afrikaan. Het feit dat haar man van Arabische afkomst is en toevallig een hoogopgeleid chemicus is doet zeker geen goed aan de hele zaak. De man van Isabella, Anwar, werd intussentijd opgesloten in een Noord-Afrikaanse gevangenis, waar de onervaren CIA-analist Doug Freeman (Jake Gyllenhaal) wordt gedwongen om de meest weerzinwekkende ondervragingstechnieken te aanschouwen. Zal Anwar ooit nog zijn gezin terugzien?

Hot or Not?

"Rendition" is een duidelijke aanklacht op de mogelijk desastreuze gevolgen van de anti-terrorismewet voor onschuldigen en daarom erg actueel. Jake Gyllenhaal en Reese Witherspoon werden beiden genomineerd voor een Teen Choice Award 2008 als 'Beste acteur' en 'Beste actrice' in een drama. Eén beeldje werd effectief toegekend aan Gavin Hood, met name de Mill Valley Film Festival Award.
Het verhaal is doorspekt met een dramatische spanning. Het ijzingwekkende plot laat geen mens onberoerd, voornamelijk door de actuele gevaren van anti-terroristische wetgeving. Reese Witherspoon schittert in deze film als Isabella El-Ibrahimi, wellicht één van de beste vertolkingen in haar leven. Jake Gyllenhaal zet een sterke rol neer, maar verbleekt in vergelijking met de blondine.

Het verhaal: 5*
Acteerprestaties: 4*

ALGEMEEN: HOT