InfoCash

Artikel

The Duchess (2008)

Auteur: FSC_DC | geschreven op 26-04-2010

Saul Dibb en Cinéart sloegen de handen in elkaar voor "The Duchess". Niemand minder dan de actrice Keira Knightley, die sinds "Bend it like Beckham" heel wat aan schermmaturiteit heeft gewonnen. Aan haar zijde zien we Ralph Fiennes, die we net als zijn broer Joseph, wel vaker in een kostuumdrama zien opduiken.


Het verhaal

De setting van "The Duchess" is het eind 18e eeuwse Engeland. Georgiana Spencer (Keira Knightley) is niet alleen van adel, maar bezit ook een onwaarschijnlijke schoonheid en een charismatische aard die haar tot de lieveling van de high society maakt. Haar moeder arrangeert een huwelijk met de ijskoele Hertog van Devonshire (Ralph Fiennes), die er niet minder om kan geven wie zijn vrouw is. Het enige wat hij van een partner verwacht is dat ze hem een zoon schenkt, zoals dat contractueel bij de plichten van zijn vrouw hoort. Zelfs wanneer hij een relatie met haar beste vriendin Bess begint, vindt hij dit niet meer dan normaal. Georgiana wordt verplicht om deze relatie te aanvaarden, wat zij ervan vindt is onbelangrijk. In haar luxeleventje is Georgiana voelt zij zich dan ook erg eenzaam en stort zich op haar hobby: haar eigen baljurken ontwerpen met de meest exclusieve stoffen van de tijd. Dan ontmoet ze graaf Charles Grey, een jonge politicus met liberale overtuigingen die een schitterende toekomst in het verschiet heeft. Hij blijkt uiteindelijk haar grote liefde te zijn.

Hot or Not?

De onderscheidingen waarvoor deze film werd genomineerd zijn: 2 Satellite Awards (eentje voor 'Beste Cinematografie' en 'Beste Productie', een People's Choice Award voor 'Favoriete Onafhankelijke productie', 2 ALFS Awards voor 'Beste Britse Acteur' en 'Beste Britse Actrice in een bijrol', een IFTA Award voor 'Beste Internationale Acteur', een Golden Globe voor 'Beste Acteur in een bijrol', een Audience Award voor regisseur Saul Dibb. Verder werd "The Duchess" genomineerd voor maar liefst 4 British Independent Film Awards, een BAFTA Award voor 'Make-up and Hair'en een Oscar voor de regie. Verder won de film een Satellite Award, CDG Award, BAFTA Award en een PFCS Award voor 'Beste Kostuumontwerpen' en een Oscar in dezelfde categorie.
De awards spreken boekdelen: het is een mustsee voor de ongelofelijke setting en de impressionante kostuums. De acteerprestatie van Keira Knightley is huiveringwekkend goed en het hele verhaal ontroert zelfs de koelste kikker. Ralph Fiennes' vertolking van de koele echtgenoot is een van zijn sterkste prestaties tot op heden.

Verhaal: 5*
Acteerprestaties: 5*
ALGEMEEN: ABSOLUTELY HOT!