InfoCash

Artikel

Ajax; de godenzonen (deel 2)

Auteur: jjkboy | geschreven op 19-12-2010

In de geschiedenis van Ajax worden gouden jaren afgewisseld door magere jaren. Zo´n magere periode was de periode tussen 1940 en 1965. Vanaf 1940 begon het succes van Ajax af te nemen.


Weinig succes

Vanaf 1940 had Ajax minder succes. Afgezien van een paar overwinningen, waren ze tot 1965 een stuk minder succesvol. Wel debuteerde er in die periode een aantal belangrijke spelers. Een daarvan was Rinus Michels, die in 1946 debuteerde. Een ander was Sjaak Zwart. Mister Ajax vanwege zijn record aantal wedstrijden voor de club.

Betaald voetbal

In 1957 vond een belangrijke gebeurtenis in de historie van Ajax en het nederlands voetbal plaats. Het werd toegestaan om voetballers te betalen. Hiermee werd het betaald voetbal ingevoerd. Aanvankelijk werd niet iedere voetballer betaald of deden zij er nog iets naast. Er was nog niet genoeg geld om ervan te leven.

De gouden generatie

Met de komst van Rinus Michels als coach gaat het met Ajax weer beter. In deze periode speelt Johan Cruijff, europees voetballer van de eeuw, voor Ajax. Een voetballer met een geweldige techniek, maar ook een sterke eigen wil, wat nog wel eens voor conflicten zorgden.

Magere jaren

Na 1974 begon weer een periode van magere jaren. Toch speelde er in die jaren wel een aantal goede spelers bij Ajax. Marco van Basten was daar een van. Helaas was hij genoodzaakt te stoppen met voetballen vanwege een enkelblessure

Succes

Maar vanaf 1985 had Ajax eindelijk weer succes. Met Johan Cruijff als coach won Ajax de KNVB-beker. Het gaat redelijk met ajax. Na een aantal wisselingen van trainers komt Leo Beenhakker weer terug bij Ajax. Maar helaas wordt de club door een incident in 1990 een seizoen uitgesloten van europees voetbal. Hierdoor kan Ajax dat jaar geen europacup spelen.

Louis van Gaal

In 1991 begon het tijdperk van Louis van Gaal, wat tot 1996 duurden. Aan het begin nog een onbekende, maar aan het eind van die periode zeker niet meer!(bron: de Ajax historie, Marco Meeuwse)