InfoCash

Artikel

Muay Boran 2

Auteur: djenne | geschreven op 11-03-2011

Muay Boran heeft ook een aantal traptechnieken die niet te onderschatten zijn. De technieken van het Muay Thai, die voortgevloeid zijn uit het Boran zijn niks vergeleken met oudtijdse Muay Boran.


Muay Boran

Er is een duidelijk onderscheid tussen hoge trappen en lage trappen. Lage trappen zijn gericht op de benen. En dan niet zoals in het Thaiboksen, op de bovenbeenspier. Eerder gericht op het ontwrichten van de knieën. Een zijdelingse trap op de knie kan iemand enorm veel schade berokkenen. Ook trappen gericht op de binnenzijde van de benen kunnen iemand serieus uit balans brengen. Wat het uiteindelijke doel is bij trappen op de benen. Wanneer de tegenstander uit balans raakt, begint hij zich meer te concentreren op de plaats waar het pijn doet. Een trap naar het hoofd is ook geen slecht idee, maar het probleem daarbij is de snelheid. Wanneer je een hoge trap wilt uitvoeren, moet je beseffen dat de tegenstander meer tijd heeft om te reageren. Dan is het gemakkelijker voor de verdediger om het aanvallende been vast te nemen. Zijn voet achter het been te zetten dat nog steeds op de grond steunt. En de aanvaller gewoon neer duwen. Wanneer de tegenstander op de grond ligt, is een trap op de buik al meer dan genoeg om hem tot opgeven te dwingen.

De stoten worden bij Thaiboksen vooral gericht naar de kaak en het oog. Efficiënter zijn de stoten onder de kin. De zijkant van de ribben, de lever en de maag. Een stoot in het midden van de rugwervel kan iemand tijdelijk verlammen doordat de zenuwpees tijdelijk vast zit. Natuurlijk mag dit niet met volle kracht gebeuren want op die manier kan iemand volledig verlamd blijven. Een techniek die ik ook heel goed vind om te stoten is bijvoorbeeld op iemand zijn biceps of triceps. Omdat een spier degelijk heel veel pijn kan doen wanneer er op de juiste manier tegen gestoot wordt. Natuurlijk dient dit enkel maar om zichzelf te verdedigen uit benarde situaties en is het gebruiken van geweld zonder enige aanleiding om zichzelf of anderen te beschermen verboden. En staan daar strenge straffen op.