InfoCash

Artikel

Muay Boran

Auteur: djenne | geschreven op 11-03-2011

Muay Boran is een eeuwenoude vorm van boksen die komt uit het oude Siam. Het hedendaagse Thailand. Het werd vooral aan de militairen aangeleerd om wanneer ze tijdens de oorlog hun wapens kwijt raakten. Zich te kunnen verdedigen met hun lichaam. Het is vooral gebasseerd op elleboogtechnieken en technieken met de knieën. Maar ook wordt er gebruik gemaakt van een aantal traptechnieken en vuistslagen.


Muay Boran

Momenteel wordt er in Thailand volop aan Thaiboksen gedaan. Vroeger was het immers anders. Vroeger moesten militairen uit Siam, het vroegere Thailand. Een bepaalde techniek van vechten aanleren. Een techniek waarmee ze zich konden verdedigen wanneer ze hun wapens verloren.

De techniek van Muay Boran is dodelijk. Het wordt niet meer onderwezen en er is heel erg weinig over te vinden op het internet. De kennis die er over Muay Boran nog circuleert is bijna volledig mondeling overgedragen. Het lichaam beschikt over een aantal dodelijke wapens. Onder andere de knieën en de ellebogen. In het huidige Thaiboksen is het gebruik van knieën en ellebogen toegestaan. Toch zijn er nog altijd regels. In het Muay Boran bestaan er geen regels. Het principe van Muay Boran is simpel. De tegenstander zo snel mogelijk uitschakelen. Wat in het verleden, in tijden van oorlog, doden betekende.

De slagen van de ellebogen zijn vooral gericht naar het hoofd. En dan vooral een elleboogstoot op het achterhoofd of precies in het midden van het voorhoofd. Er kan ook een elleboogstoot gegeven worden naar de luchtpijp. Wat vroeger vaak resulteerde in de verstikking van de vijand. Gewone vuistslagen gericht op de luchtpijp zijn ook op Muay Boran gebasseerde dodelijke militaire technieken!

De knieën werden ook gebruikt als wapen. Dit werd vooral in de zijkant van de ribben gegeven. Ook kan men met een grijpbeweging naar de nek, het hoofd en zo ook het bovenlichaam, zodanig uit balans brengen dat een kniestoot naar het hoofd ook een fatale afloop had. Deze krijgskunst is nergens meer te leren. Juist omdat ze niet gericht is op verdedigen maar op doden.