InfoCash

Artikel

Johan Cruijff: Tiran of Held?

Auteur: LeonvdK | geschreven op 30-03-2011

Rumoer en onrust. Dat is wat de Amsterdam ArenA op dit moment in haar greep heeft. Het gaat niet over de briljantjes van De Toekomst of het project op een basisschool in de baarsjes. Nee, het is de revolutie die Johan Cruijff heeft ontketend over het huidige bestuur van Ajax.


Geschiedenis

We schrijven seizoen 2008/2009 in de eredivisie. Marco van Basten wordt trainer van Ajax en Cruijff mengt zich in het beleid van Ajax. Het lijkt goed te gaan maar dan toch is er een kink in de kabel. Van Basten kan niet door één deur met het beleid dat Cruijff pretendeert en het loopt dan ook stuk. Cruijff druipt af en Marco de pannenkoek faalt met Ajax in de eredivisie.

Fluwelen Revolutie

Vandaag de dag is het eveneens zover. Alleen is het nu niet Cruijff die probeert te helpen, maar Cruijff die de macht over wil nemen binnen Ajax. Door mensen ook wel de fluwelen revolutie genoemd. Dat niemand groter is dan Cruijff weet iedereen behalve dit huidige bestuur. Neem Rick van den Boog. Hij laat rustig elk jaar bonussen op zijn conto schrijven terwijl hij totaal geen prestaties levert. Dat hij dit jaar met een positief financieel resultaat pronkt is evenmin interresant. Ze verkochten immers het kampioenschap in de winterstop voor 26,5 miljoen aan Liverpool. Creatief boekhouden heet zoiets.

Tiran of Held? Dat Cruijff een eigen wil heeft is duidelijk. Dat hij iets toevoegt aan Ajax is duidelijk. Dat hij de steun van het meerendeel van de Ajaxcieden heeft is ook duidelijk. Maar waarom wil het bestuur er dan niet aan? Rick van den Boog stelde een klankbordgroep aan die onderzocht wat er mis is bij Ajax. Er komen aanbevelingen vanuit de klankbordgroep waar hij notabene zelf inzit, om ze vervolgens publiekelijk weer te bekritiseren. Eigen belang noemen we dat hier.Vandaag 31-03-2011 is het zover. De ledenraad komt bijeen en zal de vertrouwensvraag voorgelegd krijgen door Coronel. Ook Jonk en Bergkamp als vertrouwelingen van Cruijff zijn erbij. Of de meester zelf aanwezig is blijft een raadsel.

Wint Cruijff dan is hij de eeuwige held van Ajax als hij dat al niet was. Hij zal iets gaan neerzetten wat hij bij Barcelona al heeft laten zien. Verliest Cruijff dan zal hij een tirannie uitroepen over dit bestuur. Hij laat het er dit maal namelijk niet bij zitten. De gretigheid in zijn ogen is anders dan anders. Cruijff vindt het namelijk niet best nu en zal doorgaan totdat de hele directie onder leiding van Rick van den Boog zijn koffers pakt.

Johan je hebt mijn zegen.