InfoCash

Artikel

Thaiboksen

Auteur: Dremson | geschreven op 16-06-2011

De eeuwenoude sport uit het verre-oosten: Muay Thai, tegenwoordig ook wel thaiboksen genoemd is de bekendste sport van Thailand. Thaiboksen is een vechtsport waarbij je je tegenstander zowel mag schoppen en slaan.


De sport van de krijgers.

Thaiboksen is een zeer ruige, maar tevens ook erg fascinerende sport. De sport wordt al generaties lang door verschillende culturen beoefent. Maar bij uitstek door de mensen uit Thailand, waar de sport oorspronkelijk vandaan komt. In Thailand worden er vaak grootse openluchttoernooien gehouden, waar tientallen vechters aan deelnemen, en waar de hele stad dan gratis naar kan kijken. Maar ook in Nederland en de rest van Europa wordt de sport steeds populairder: dit zie je aan de vele grote gala's die ook hier sinds enkele jaren worden gehouden.

Het thaiboksen heeft een aantal regels: zo mag je bijvoorbeeld niet bijten, of krabben. Wel zijn vuiststoten, alle trappen en knietechnieken toegestaan, en in Thailand daarbijkomend zelfs elleboogtechnieken. Door het gebruik van deze gevaarlijke technieken, vallen er bij gevechten regelmatig gewonden, en zijn er in Thailand in het verleden ook wel eens doden bij gevallen.

De oude vorm van het thaiboksen heet Muay Boran: bij deze vorm waren de beoefenaars veel meer gespecialiseerd in de knie- en elleboogtechnieken, en werd deze vorm vooral door de oude thaise boeren toegepast, om de vijanden die hem lastigvielen, te verjagen of te vermoorden.

In Thailand bestaan er duizenden thaiboksscholen, waar volop wordt getraind. De training begint meestal al als de kinderen een jaar of 3 à 4 zijn, waarna de kinderen hun leven aan de sport kunnen wijden. Ook zijn er veel speciaal opgerichte toeristensportscholen, waarbij je als toerist makkelijk terecht kunt: hier spreekt men ook gewoon Engels, en wordt er over het algemeen wat minder fanatiek getraind. Dus voor de echte thaiboksliefhebbers is dit zeker aan te raden.