InfoCash

Artikel

FC Barcelona, een club met passie

Auteur: Dirkje | geschreven op 20-07-2010

FC barcelona is een voetbalclub in de spaanse competitie. Bijna alle goede spelers van de wereld hebben wel bij Barcelona gevoetbald, zoals Ronaldinho, Eto'O en zelfs Cruijff en Maradonna.


Camp nou

Camp nou is de naam van het stadion van Barcelona. Het is het op 1 na grootste stadion van de wereld. Alleen het stadion van aartsrivaal Real Madrid is groter. Het stadion is geopend in 1957. De betekenis van de naam is nieuw veld.

Primera division

In de spaanse competitie, Primera division, wordt bepaald wie de landskampioen van Spanje wordt. Barca heeft deze sinds 1929, 19 keer gewonnen. De bovenste drie kwalificeren zich voor de Championsleague.

Champions League

De champions league is het belangrijkste toernooi voor europese voetbalclubs. Barcelona heeft deze twee keer gewonnen, in 2006 en 2009.

Nederlands spelers bij Barcelona

In de geschiedenis van FC Barcelona kom je ook een aantal nederlandse spelers tegen. Het zijn er in totaal 19, waaronder bekende namen als: Frank en Ronald de Boer en Patrick Kluivert. Ook Johan Cruijff heeft als speler bij de club gevoetbald. Later ook zijn zoon Jordi Cruijff.

Beste speler van het jaar 2009

Voor de strijd om de titel beste voetballer van 2009, waren meerdere spelers van Barcelona genominneerd. In de top 5 kwamen 3 spelers van Barcelona voor; Messi, Xavi en Iniesta. Uiteindelijk was het lionel Messi die won.

Reclame

Naast voetballen hebben verschillende spelers ook hun medewerking verleend aan reclamespots. Zo maakte Henry reclame voor scheermesjes, Messi voor voetbalschoenen en Ronaldinho voor wasmachines en een bekend sportmerk.

Trainers

Johan Cruijff heeft niet alleen gevoetbald bij Barcelona, maar was er later ook een succesvol trainer. Hij stelde het dream team samen en begon hiermee de meest succesvolle periode van de club. Met als hoogtepunt de winst van de europacup I in 1992. Helaas ging het uiteindelijk slechter en werd hij in 1996 vanwege tegenvallende resultaten ontslagen.
Sinds 2009 is oudspeler Guardiola trainer bij Barcelona. Zijn eerste jaar was zeer succesvol, alles wat ze maar konden winnen werd gewonnen.