InfoCash

Artikel

Capoeira, een speelse vechtsport

Auteur: Onbekend | geschreven op 24-04-2010

Capoeira is een Braziliaanse bewegingssport. Het is een acrobatische vecht- en danssport op ritmische muziek, maar dan in een speelse kunstvorm.


Speelse vechtsport en manier van leven.


Deze bewegingskunst komt uit Brazilië. Het is bedacht door opstandige Afrikaanse slaven in de tijd van de Braziliaanse slavernij. Door de speelse manier van bewegen konden ze voor het regime verhullen, dat het om een vechtsport ging.

Capoeira is op de eerste plaats een spel. Het is een speelse mengeling van vechtsport, zelfverdediging, dans en acrobatiek. De bewegingen worden uitgevoerd door twee spelers, te midden van een cirkel mensen. Er staan muzikanten binnen de cirkel, die de ritmische muziek maken, waarop de bewegingen worden uitgevoerd.

Het oogt als een vriendschappelijk en speels gevecht tussen twee mensen. Het gaat dus meer om het samenspel van de bewegingen tussen die twee mensen.

Je moet een bepaalde lichamelijke souplesse bezitten, om Capoeira te kunnen beoefenen. Er komt namelijk nogal wat acrobatiek bij kijken en de bewegingen worden veelal laag gehouden. Als je bijvoorbeeld een zwakke of stijve rug hebt, dan kan je dat parten spelen bij de uitvoering van die speciale bewegingen. Je moet dus wel in een vrij goede conditie verkeren, je lichaam goed kunnen beheersen en in balans zijn.

De bedoeling van het Capoeira spel is, dat je toont hoe goed en ook hoe snel je bent in het uit balans brengen van je medespeler, door middel van tactische speelse bewegingen. Er is echter geen winnaar of verliezer. Het gaat meer om de indruk die je maakt op de ander(en).

Het is dus geen wedstrijd. In dat opzicht maakt het deze contactsport heel speciaal.

Capoeira kan helend werken. Door deze sport te beoefenen kun je bijvoorbeeld van je depressie afraken. Ook is het een manier van leven.

Typerend voor deze sport is dat je een bijnaam krijgt, die afhangt van je persoonlijkheid en jouw manier van Capoeira spelen. Mensen die het verleden achter zich willen laten, kunnen met behulp van deze bijnaam een nieuwe start maken in hun leven. Vroeger kregen de Afrikaanse slaven ook bijnamen. Dit was om te voorkomen dat ze elkaar zouden verraden, wanneer het regime op zoek was naar opstandelingen.

Het feit dat je niet beoordeeld wordt bij deze sport maakt dat het een hele mooie sport is. Dit bevordert namelijk je zelfvertrouwen.

Capoeira kan beoefend worden door jong en oud en het wordt dan ook door iedereen op zijn eigen manier ervaren!