InfoCash

Artikel

Ajax; de godenzonen

Auteur: Dirkje | geschreven op 21-08-2010

De club bestaat al meer dan 100 jaar en het lijkt erop, dat ze nog wel een tijdje door zullen gaan; de godenzonen uit Amsterdam


Ajax, de held

De naam van de club is geinspireerd op twee griekse vorsten van meer dan 3000 geleden. Zij kwamen uit de familie van ajacieden en werden Ajax de grote en Ajax de kleine genoemd. Met de eerste liep het helaas niet zo goed af; hij storte zich na het maken van een blunder in zijn eigen zwaard.

Eigenzinnig

Tussen 1917 en 1925 speelde Jan de Natris 133 wedstrijden voor Ajax. In het jubileumboek van 1950 de beste voetballer genoemd die ooit bij Ajax had gespeeld. Misschien minder bekend dan Cruijff, maar volgens sommige wel beter! Daarnaast staat hij bekend als de meest eigenzinnige ajaxied ooit, die zeker geen blad voor de mond nam.

De gouden jaren

In de periode tussen 1930 en 1939, werd Ajax acht maal afdelingskampioen. Daarnaast veroverden ze 5 keer de landstitel. Het waren gouden jaren voor de club, waarin een record werd gevestigd, wat nog steeds staat;e zwonnen een wedstrijd met 17-0! Ook speelde in die tijd een van de belangrijkste spelers van Ajax voor de club. De topscorer aller tijden; Piet van Reenen. Zijn record van 273 goals uit 237 wedstrijden staat nog steeds. Toch was hij bij het grote publiek niet erg bekend. Waarschijnlijk komt dit, omdat hij maar 2 keer voor het nederlands elftal heeft gespeeld.

de Meer

Tot 1934 was Ajax genoodzaakt op verschillende veldjes te voetballen, omdat de club nog geen eigen stadion had. Hier kwam in 1934 verandering in, toen hun eigen stadion geopend werd. Helaas was er geen geld meer voor een lichtinstallatie en moest Ajax tot 1971 de avondwedstrijden spelen in het Olympisch stadion.

Jack Reynolds

In 1916 kreeg Ajax een van zijn grootste trainers. Zijn naam was Jack Reynolds, engelsman en bondscoach van Duitsland geweest. Aangezien engeland toen bakermat van het voetbal was en Ajax weinig voorstelde, wilden ze graag een engelse trainer. Hij heeft veel voor Ajax betekent. Zo trainde hij alle elftallen, was verzorger en scout. Hij starte een jeugdopleiding en is in totaal 25 jaar trainer geweest bij Ajax.
(bron: De Ajax historie, Marco Meeuwse)