InfoCash

Artikel

Zo sterk is FC Twente

Auteur: WiseTree | geschreven op 27-10-2010

De kampioen van Nederland blijft vrij rustig en bescheiden in de aanloop naar het nieuwe seizoen. Met een nieuwe coach, maar zonder ervaren krachten als Perez, Stam, Nkufo en Stoch is de trots van Enschede alweer een prijs rijker na een 1-0 zege op Ajax in het duel om de Johan Cruijff Schaal. Wat kunnen we in het nieuwe seizoen van FC Twente verwachten?


Zo sterk is FC Twente

Natuurlijk is FC Twente een bescheiden club, met al even bescheiden doelstellingen. Die bescheidenheid hebben ze in Enschede tot cultstatus verheven en kijk eens wat het allemaal oplevert; drie prijzen in iets meer dan een jaar tijd. Zelfs het forse graffitikunstwerk tegenover stadion De Grolsch Veste, ontworpen door de supporters, straalt het gevoel uit van een geboren underdog. Die bijna-nederigheid is terug te zien in de tekst die bij het mooie kunstwerk hoort.
Het is het eindpunt van de trein Bijna geen mens hoeft er te zijn Bijna geen hond gaat zover mee: Enschede
Geen teksten voor een trotse kampioen en dan blijkt dat die titel van vorig jaar iedereen verraste. Het omschreven kunstwerk werd immers in juni 2009 al opgeleverd en toen was de massale huldiging nog ver weg. Niet alleen net buiten, maar ook In het stadion, wordt er niet te hoog van die spreekwoordelijke toren geblazen. Ook tijdens persconferenties blijven de nummer één stropdassen voorlopig in een diepe kast liggen. Sterker nog: voorzitter Joop Munsterman laat ijskoud weten voor een plekje bij de eerste vijf te gaan. "Historisch gezien heeft de landskampioen het altijd moeilijk in het daaropvolgende seizoen, kijk maar naar Wolfsburg en AZ. Bij FC Twente zal dit niet anders zijn. Het wordt een uitdagend jaar: handhaving in de top en deelname aan de Champions League. Dit alles met een nieuwe trainer en nieuwe spelers op sleutelposities. Met de huidige begroting gaan we er toch vanuit bij de beste vijf ploegen van Nederland te eindigen, waarbij rechtstreekse plaatsing voor de Europa League het uitgangspunt is.” Munsterman wil overigens in de toekomst wel iets van die bescheidenheid van zich afschudden. De voorzitter heeft met Twente serieuze ambities om op termijn qua begroting toe te groeien naar de budgetten van Ajax, Feyenoord en PSV. Vorig seizoen werkte Ajax bijvoorbeeld met een begroting van 65 miljoen euro, terwijl FC Twente dit jaar 35,9 miljoen euro denkt uit te geven.

Groeibriljantjes

Voor een voorzichtige aanpak valt wel iets te zeggen. Ronnie Stam (nu Wigan Athletic), Miroslav Stoch (nu Fenerbahçe), Blaise Nkufo (nu Seattle Sounders FC) en Kenneth Perez (gestopt) spelen niet meer in Enschede. Maar met de komst van spits Marc Janko, Emir Bajrami, Vagif Javadov, Rasmus Bengtsson, Roberto Rosales en Nacer ChadIi heeft de club aardig geïnvesteerd in wat groeibriljantjes. Ook de aanstelling van trainer Michel Preud'homme past bij grootste ambities in een voor de buitenwereld bescheiden verpakking. De Waalse coach noemt zichzelf een winnaar, maar wat kan een winnaar eigenlijk met de doelstelling om bij de beste vijf te eindigen? "Er zijn belangrijke krachten vertrokken, maar als we ingespeeld raken kunnen we in de buurt komen van het niveau van vorig jaar. Ik wil gewoon zoveel mogelijk wedstrijden winnen en dan zien we wel waar we staan. We moeten vertrouwen putten uit het kampioenschap en het niet als een last zien.” De Belgische coach heeft trouwens een lastige taak. Voortdurend hangen er transfers van zijn spelers in de lucht waardoor hij nooit met zijn ideale 11 kon oefenen. Het is maar de vraag of jongens als Douglas en Bryan Ruiz bij FC Twente blijven en Ronnie Stam vertrok vorige week naar Engeland. Ook Ruiz heeft aangegeven dat hij graag een stapje hogerop wil maken. Preud'homme zelfs schrikt trouwens niet zo van die mogelijke veranderingen in zijn selectie; tot 31 augustus blijven transfers mogelijk. "Dat is topvoetbal, het is aan de club om te beslissen of daar directe versterkingen voor komen of dat we werken met jeugdige talenten die iets meertijd nodig hebben. Ik ben een trainer die zich aanpast aan de club." De voormalige doelman van de Belgische nationale ploeg staat in zijn vaderland bekend om zijn fanatieke manier van coachen langs de lijn. "Ik ben vooral wat feller als mijn ploeg onrecht wordt aangedaan. Dan ga ik altijd pal achter mijn spelers staan, hoewel de verhalen wel overdreven worden. Ik heb de voorzitter hier in ieder geval beloofd om me in te houden." Van diezelfde trainer wordt trouwens verteld dat hij veel eist van zijn spelers; hij zou neigen naar perfectionisme. Zelf relativeert Preud'homme dat: "Er was een tijd dat trainers dictators waren, maar dat is echt niet meer zo. Het is altijd een wisselwerking tussen spelers en coach om te kijken wat je van jouw ploeg kunt eisen."

Sprookjesboek

lemand die zich thuisvoelt bij bescheiden ambities is verdediger Peter Wisgerhof. Anderhalf jaar geleden kwam hij over van NEC en sindsdien rolt hij van het ene mooie hoofdstuk van het spookjesboek in het andere. "McClaren heeft het nooit over het kampioenschap gehad, maar alleen over de volgende wedstrijd. Natuurlijk werd daar wel over gesproken in de kleedkamer, maar die ambitie werd pas laat concreet. Ik heb in anderhalf jaar Twente twee prijzen gepakt; wie droomt daar niet van?" Over dromen gesproken, waarschijnlijk loot FC Twente voor de Champions League twee of drie topploegen. En dus behoren onderonsjes met jongens als wereldkampioen David Villa (Barcelona) of Cristiano Ronaldo (Real Madrid) tot de mogelijkheden voor de aanvoerder. "Dat zou mooi zijn, maar ik ben daar niet zo mee bezig hoor. Eerst maar goed aan de competitie beginnen en dan zien we verder wel wat er daarna allemaal gebeurt." De verdediger wordt ook niet onrustig van de vele transferperikelen die ervoor zorgen dat de samenstelling van de basiself tot en met augustus kan wisselen. "Natuurlijk is het een vreemde regeling wantje kan nooit met dezelfde ploeg spelen, maar je raakt er aan gewend. Toen vorig jaar Elia vertrok, dachten kenners ook dat het in elkaar zou klappen, maar FC Twente heeft altijd goede vervangers gehaald. Vorig seizoen wonnen we niet altijd dik, maar we wisten dat het altijd goed zou komen. Een zodanig gevoel kregen we toen we bleven winnen. Dat is effectiever dan duizend woorden van de trainer," blikt Joop Munsterman terug.

Bescheidenheid

Bescheiden, maar stiekem ambitieus. Zo kun je de instelling van FC Twente het beste omschrijven. De slimme Joop Munsterman, trainers en spelers weten dat ze ook dit seizoen kans maken op de titel. Niets voor niks versloegen de Tukkers Ajax 'even' in de eigen Arena. Laat die gasten maar lekker genieten in de luwte van de verre provincie waar mensen nog de tijd nemen om naar buiten te kijken in de trein. Zelfs voetbalanalist en manager algemene zaken Jan van Haist houdt het op een plekje bij de eerste vier. Bescheidenheid siert de Twentenaar, maar als het aan Munsterman ligt, dan staat zijn ploeg dus binnenkort ook qua begroting op gelijke voet met PSV, Ajax en Feyenoord. Als die ambitie eenmaal is gerealiseerd, wordt het tijd voor een nieuw kunstwerk.


InfoCash

Artikel