InfoCash

Artikel

Kastelen aan de Maas - Fagnolles

Auteur: hardness | geschreven op 25-03-2010

Deze burcht, tenminste wat er van overblijft, is opgetrokken uit kalksteen, heeft een vierkante vorm met vier hoektorens.


Geschiedenis

Het kasteel, omgegeven door slotgrachten, werd gebouwd op het einde van de 12de eeuw. Dit op initiatief van de graven van Henegouwen.Verbouwingen, door o.a. Gérard d'Enghien en Marie de Fagnolles", in de 14de en de 15de eeuw zorgde ervoor dat het kasteel "gemoderniseerd" werd. Tijdens de oorlog, in 1554, tussen keizer Karel en de Franse koning Hendrik II werd Fagnolles belegerd. In 1555 werd het ontmanteld in opdracht van Willem de Zwijger, prins van Oranje. De ruïne ondergaat sinds 1969 een restauratie.

Het graafschap Fagnolles

Het graafschap, een enclave in het prinspisdom Luik, was een lange tijd onafhankelijk gebied. Het was lid van de kring van Westfalen en het Heilig Roomse Rijk. In 1792 werd het bezet door de Fransen en ingelijfd bij het departement van de Ardennen. De beroemde prins Charles Joseph de Ligne was de laatste vorst. Hij stierf in 1814 in ballingschap in Wenen. De Nederlandse Kroon werd eigenaar van het graafschap na de slag van Waterloo. Tot in 1840 bleef het graafschap zich op haar onafhankelijkheid beroepen. Momenteel maakt het dorpje deel uit van de provincie Namen.

Omgeving

Fagnolles, een kleind dorpje, ligt ten zuiden van de gemeente Philippeville. Vlakbij Roly, Dourbes en Mariembourg. Buiten de ruïnes van het kasteel zijn er nog andere restanten uit de middeleeuwen terug te vinden. Zo zijn daar het vroeger Baljuwhuis, de muur van het kerkhof, de wasplaats en de Offerandesteen. De kerk van Fagnolles werd opgericht in de 16de eeuw en is toegewijd aan Saint Martin en Saint Jacques-de-Compostelle. Er zijn ook talrijke boerderijtjes uit het verleden te zien in de omgeving. Zo is daar de hoeve "Hospiteau" dat dateert van vóór de 16de eeuw. Het kasteel is te bezoeken van mei tot september.