InfoCash

Artikel

De witte dolfijn of de witte haai

Auteur: redsjiem | geschreven op 05-07-2011

De witte dolfijn ofterwijl de beloega, een tandwalvis verwant aan de narwal en ongeveer van dezelfde grootte, namelijk 5 meter lang. De witte haai een van de beruchte mensenhaai. de grootste van alle vleesetende vissen en de gevaarlijkste voor de mens.


De witte dolfijn,

De witte dolfijn is een pooldier dat zich uitsluitend ophoudt binnen poolcirkel. Het heeft geen rugvin en een beweegbare uitgesproken nek, net als de narwal. In dit opzicht lijken deze beide op de rivierdolfijnen; er bestaat bovendien gelijkenisen wat de borstvinnen en het skelet betreft. In tegenstelling tot de narwal heeft de witte dolfijn acht tot tien tanden in beide helften van boven en onderkaaken deze zijn gecompliceerder dan bij de meeste dolfijnen.

De witte kleur is een kenmerk van de oudere exemplaren; de jongen zijn eerst donkergrijs worden dan gevlekt doordat ze pigment verliezen, daarna geelwit en ten slotte vier of vijf jaar oud, wit.

Deze dolfijn soort voedt zich met allerlei soorten voedsel, van vrij grote vissen tot inktvis en schaaldieren. Waargenomen is dat het dier in een vrij groot aantal rivieren opzwemt, waar hij blijkbaar in ondiep water jacht maakt op daar op de bodem levende vissoorten. 

Witte dolfijnen zijn al sinds eeuwen een bron van voedsel en leder voor de bevolking geweest; de huid is dikke dan gewoonlijk bij walvissen en vanaf de 17e eeuw zijn er vele gevangen.

 

De witte haai,

De witte haai behoort tot de familie isuridae en komt voor in warme zeeen en wordt ruim 7 meter lang. Er zijn exemplaren van meer dan 10 meter bekend, en het record staat op naam van een exemplaar dat bij Port Fairy werd gevangen met een lengte van 12 meter. Het gewicht is niet genoteerd, maar dieren van de halve lengte kunnen al meer dan 3000 kg wegen. Deze dieren hebben enorme kaken, bezet met rijen diehoekige tanden met gezaagde randen. Deze mensenhaai staat bekend om de meest merkwaardige maaginhouden ooit bij vissen gevonden. 

De 16e-eeuwse natuurkundige rondelet maakt melding van exemplaren die bij marseille en Nice zijn gevangen inderdaad met volledige wapenrusting. Een ander exemplaar zou een heel paard in de maag gehad hebben.

Deze haaien leven voornamelijk in open zee en worden gewoonlijk aan de opervlakte