InfoCash

Artikel

Turkijë, land van 2 continenten.

Auteur: Eburonia | geschreven op 05-02-2012

Turkijë is de laatste jaren een geliefde vakantiebestemming geworden en dat is niet verwonderlijk. Europa en Azië versmelten er tot een fascinerende mengeling van het Westers modernisme en het mysterieuze van het Oosten. Het is deze mengeling van culturen die een vakantie in Turkijë zo interessant en boeiend maakt. De door de modale toerist meest gekende plaatsen zijn Antalya, Bodrum, Kusadasi, Side en Marmaris. Daar vind je riante moderne resorts en hotels waar je alle denkbare luxe en comfort vindt. Maar Turkijë heeft veel meer te bieden dan zon, zee en strand.


Istanbul

Een bezoek aan Istanbul is een onvergetelijke belevenis. Deze fascinerende, bruisende stad, gelegen aan de Bosporus, is de enige stad ter wereld die verdeeld is over twee continenten.  De grondvesten van het Istanbul dat wij kennen liggen in een ver verleden want de stad kende een grote bloei en welvaart in de glorietijd van het Romeinse Rijk. De eerste naam van de stad was Byzantium en die werd later door de Romeinse keizer Constantijn I veranderd in Constantinopel. Hij riep de stad uit tot hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk.Ankara is dan wel de hoofdstad van Turkijë maar Istanbul is de culturele hoofdstad van het land. De historische sites van de stad behoren tot het UNESCO werelderfgoed. Istanbul heeft zoveel mooie en, interessante bezienswaardigheden dat je er wel een ganse week voor nodig hebt. Maar wat je zeker moet bezoeken zijn het Topkapi Paleis, de Blauwe Moskee en de Hagia Sofia.

Het Topkapi Paleis dat werd gebouwd in de 15° eeuw, zal je laten wegdromen in de mysterieuze wereld waarin de sultans leefden.  De prachtige paviljoenen, binnentuinen, terrassen en de in de privé-vertrekken van de sultan gelegen harem zullen zeker tot de verbeelding spreken met taferelen als uit “Duizend en één Nacht”.

De Blauwe Moskee werd gebouwd begin 17° eeuw. De prachtige grote centrale koepel heeft een diameter van 33 meter en is omringd door meerdere kleine koepels. Ook opvallend is het feit dat deze moskee 6 minaretten heeft.

De Hagia Sofia was oorspronkelijk een christelijk - orthodoxe kerk, gebouwd in de 6° eeuw. In de 15° eeuw werd ze echter omgevormd tot moskee en werden er minaretten aan toegevoegd. In 1935 maakte Atatürk er een museum van dat zeer de moeite waard is om te bezoeken.

Ephesos

Ephesos is een van de mooiste en grootste opgravingsplaatsen van het Westen. In de oudheid was de stad een grote en belangrijke haven- en handelsstad. Je kan er tal van prachtige ruines bewonderen maar de bekendste zijn wel de Bibliotheek van Celsus en het grote theater dat plaats bood aan 24000 toeschouwers.

Behalve Ephesos zijn ook Pergamom, Hierapolis en Sagalasos de moeite waard. In deze laatste kan je de archeologen nog altijd aan het werk zien. Er loopt momenteel ook een zeer interessante tentoonstelling over Sagalasos in het Gallo-Romeins museum in Tongeren.

 Wonderen der natuur 

Ook voor diegene die niet zo geïnteresseerd zijn in oudheidkundige overblijfselen heeft Turkijë veel te bieden. Zo is er bijvoorbeeld Cappadocië, een gebied gelegen in Centraal Anatolië. Het landschap wordt er beheerst door zonderlinge rotsformaties, grotwoningen, onderaardse steden en feeënschoorstenen. Cappadocië is een van de mooiste streken in Turkijë.

Zeer gekend is ook Pammukale. De naam betekent letterlijk “Katoenen kasteel”. De prachtige, witte kalksteenterrassen van Pamukkale zijn gevormd doordat warm bronwater met een hoog gehalte aan calcium en koolzuur al eeuwenlang langs de flanken van de berg via terrassen naar beneden stroomt. Het is een prachtig gezicht en het lijkt wel een versteende waterval.

Jammer dat door het vele toerisme de site stilaan wel vervuild is geraakt maar het loont nog steeds de moeite om dit wonder der natuur te bezoeken.

Ik hoop dat dit mini overzicht van de bezienswaardigheden van Turkijë je toch zullen aanzetten om de luxe hotels en stranden eventjes te verlaten en ook de talrijke schatten van Turkijë te ontdekken.