InfoCash

Artikel

Guernsey, vakantie op een bijzonder eiland

Auteur: Beanbag | geschreven op 04-07-2012

Sta je wel eens stil bij het feit dat er tussen Engeland en Frankrijk een aantal schittereden eilanden, de Kanaaleilanden, liggen? Misschien helpt dit artikel je om eens op internet te gaan rondneuzen of dit een vakantie voor jou kan zijn.


Guernsey, het mooiste van de Kanaaleilanden.

Net naast St. Malo in de Franse Normandië, op de grens met de Bretagne, in het Kanaal liggen de Kanaaleilanden. Alhoewel ze deel uitmaken van het Britse Gemenebest en dus nu al 60 jaar dezelfde koningin hebben als Engeland, zijn het zelfstandige staten. Die, raar, maar waar, geen lid zijn van de Europese Unie.

De twee grootste Kanaaleilanden zijn Guernsey en Jersey. Dit laatste eiland is wereldberoemd geworden door zijn eigen wolmerk, Jersey, en doordat men in de Verenigde Staten het Nieuwe Jersey stichtte: New Jersey. Guernsey is bekend vanwege zijn melk en zuivelproducten, die van hoge kwaliteit zijn. Een andere reden waarom sommigen de eilanden kennen is vanwege het feit dat ze ook als belastingparadijzen worden gebruikt.

Strand en zee

Wat biedt Guernsey de verwende Nederlandse toerist? Eigenlijk veel meer dan je zou verwachten. Uiteraard stranden, want het is een eiland. Opmerkelijk is dat de stranden aan iedere zijde van Guernsey anders zijn. Je vindt er de brede Spaanse stranden, de klifachtige Portugese stranden, de kiezelstranden van Griekenland en het strand van Guernsey zelf, zoals Fermin Bay. Ware paradijzen voor kinderen, want het is er nooit druk, mensen zijn heel vriendelijk en de zee is bij mooi weer rustig. Dus ook een geheim adres voor de zonaanbidder, die hutje bij mutje liggen gewend is aan de costas.

Wandelen

Wil je liever wandelen. Geen probleem, want rondom het eiland loopt een klifweg, die je in etappes kunt lopen. Je loopt letterlijk op de toppen van de klifs, langs stranden en door natuur. Heerlijk rustig, makkelijk begaanbaar en een uitzicht biedend, waar je een kick van krijgt. Je kunt over het eiland wandelen, want er liggen vele, mooie, dorpen verspreid over Guernsey. Je zult verbaasd staan over de natuur, maar ook over sommigen van de estates, die zo her en der verspreid liggen.

Engels

Aangezien de voertaal Engels is kun je je makkelijk verstaanbaar maken. Dat helpt ook als je uit gaat eten, want de kaart is leesbaar. Uit eten is, evenals de normale levensbehoeften, niet goedkoop. Wil je zelf koken, kijk dan naar stalletjes langs de weg, waar mensen groenten verkopen. Let wel, je neemt de groente en stopt het verschuldigde bedrag in de er naast staande geldpot. Men gaat hier uit van wederzijds vertrouwen, dat je geacht wordt te respecteren. Dus niet freeloaden!

Camping

De campings op Guernsey zijn goed uitgerust en goed verzorgd. Mocht je geen tent mee willen nemen, dan kun je ook een tent huren op een van de drie campings. Het weer is er over het algemeen een stuk beter dan in ons land, maar niet te warm. Heel aangenaam.

Openbaar vervoer

Laat de auto achter op de camping. De bus, waarvoor je in St. Peter Port bij de centrale halte een rittenkaart kunt aanschaffen is  goedkoop, rijdt zowat overal naar toe en is op heel wat plekken te bereiken. Guernsey verkennen is dan ook makkelijk te doen met openbaar vervoer en de benenwagen.

Rust en natuur

Speciale plekjes? Tuurlijk zijn die er ook, zoals de kleine kapel, gemaakt van schelpen of het Hunebed, maar ontdek dat zelf, want dat maakt vakantie op Guernsey nou net zo leuk. Geen toeristenpleisters, geen massatoerisme, geen discotekenlanen, maar natuur, rust, heerlijke vergezichten, heerlijk eten, vriendelijke mensen. Guernsey staat voor een andere vakantie.