InfoCash

Artikel

Drie bekende Toscaanse parels

Auteur: nelina | geschreven op 15-04-2010

Mijn favoriete Toscaanse steden zijn Siena, San Gimignano en Lucca. Deze drie toeristische magneten staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. Ondanks de tsunami van kijklustigen hebben deze stadjes toch hun charme kunnen behouden. Gezellige straten en kleurige steegjes om in rond te kuieren en je ogen uit te kijken, te ontdekken hoe oude gebouwen, prachtige architectuur en een moderne leefwijze toch hand in hand kunnen gaan.


Siena

Siena, een universiteitsstad, staat vooral bekend om de Palio, een paardenrace die twee maal per jaar (op 2 juli en op 16 augustus) wordt gehouden op de Piazza del Campo. Dit gaat gepaard met heel wat voorbereidingen en festiviteiten. Het centrum wordt dan afgesloten en je moet al maanden op voorhand je plaatsje reserveren als je dit spektakel wil bijwonen. Het schelpvormige, licht hellende plein dat het centrum van de stad vormt, wordt omsingeld door uitnodigende terrasjes en chique boetieken. De dapperen onder ons kunnen de meer dan 400 treden van de Torre del Mangia beklimmen om te genieten van het prachtige uitzicht. Op het hoogste punt van de Siena werd de Duomo gebouwd, een imposante kerk met zwart-witte marmeren banden, de typische bouwstijl van deze streek. Zoals in elke Italiaanse stad vind je hier talloze kerken en kapellen die prachtige schilderijen en fresco's herbergen, zoals de kerk van San Francesco en het Santuario e Casa di Santa Catharina.

Vanuit Siena kan met trein en/of bus naar San Gimignano.

San Gimignano

De stad met de mooie torens, San Gimignano, ligt op een heuvel. Ooit waren er 72 torens toen de handelaren hun rijkdom nog wilden etaleren, nu resten er slechts 14. 's Morgens stromen de horden toeristen de grote toegangspoort binnen en de meeste winkeltjes spelen daar gretig op in. Dat geeft soms een wat fake of afgelikt beeld maar het voordeel ervan is dat deze stad zeer proper is en goed onderhouden wordt. Je kan op de muren omheen de stad lopen met fantastische vergezichten. Op Piazza della Cisternina vind je een van 's werelds beste gelaterie: smaakvol ambachtelijk roomijs waar je maar niet genoeg van krijgt.

Lucca

Lucca is de enige stad die nog volledig omringd wordt door zeventiende eeuwse vestingsmuren die een aangenaam wandelparcours bieden of waar men de krant komt lezen. Je ziet er jong en oud, toerist en Italiaan even ontsnappen. Binnen de bakstenen muren is het grotendeels voetgangersgebied met talloze pleintjes. Zo heb je Piazza Anfiteatro (Anfiteatro Romano/ Piazza del Mercato) dat, zoals de naam al aangeeft, ontstaan is uit een amfiteater dat werd omgevormd tot woningen, winkeltjes en natuurlijk enkele restaurants.

Het is vaak moeilijk om te overnachten deze steden, je reserveert best op voorhand. Campings zijn niet overal te vinden en vaak behoorlijk duur. Het is een aanrader om een weekje een appartement te huren en vandaaruit je uitstapjes te plannen.