InfoCash

Artikel

Pamukkale, natuurwonder in Turkije

Auteur: Lichtpuntje | geschreven op 23-04-2010

Turkije is een prachtig land. Je kunt er genieten van zon, zee en strand. De mensen zijn er gastvrij en het (echte) Turkse eten is verrukkelijk en gezond. Turkije heeft veel plaatsen van historische waarde. Eén daarvan is Pamukkale, wat “kasteel van katoen” betekent in het Turks.


Excursies

Als je een hotel hebt geboekt aan de Egeïsche kust in Turkije is de kans groot dat je een excursie krijgt aangeboden naar Pamukkale/Hiërapolis. Vanuit sommige plaatsen is het een lang en flink stuk rijden, maar het is beslist de moeite waard als je van natuurwonderen houdt en oude architectuur. Pamukkale, tegenwoordig een toeristische trekpleister, is samen met de oudheidkundige stad Hiërapolis opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Pamukkale

Pamukkale is een natuurfenomeen, nabij de grote stad Denizli. Je waant je er in een sprookje. Het gebied oogt als een bevroren waterval met witte terrassen. De plateaus zijn ontstaan uit een opeenhoping van calciumrijk bronwater. Het warme water (35 graden Celsius) schijnt helend voor de (probleem)huid te zijn. Je kunt er baden, maar een groot gedeelte van het gebied is niet meer toegankelijk. Door de massa’s toeristen zijn er plekken slecht uit gaan zien, dus zijn er de noodzakelijke maatregelen genomen. In het hoogseizoen stroomt het gebied vol met buitenlandse bezoekers. Door de drukte wordt het genieten van het uitzicht je behoorlijk lastig gemaakt.

Hiërapolis

Naast Pamukkale ligt de archeologische vindplaats Hiërapolis. Een bezoek aan Pamukkale wordt vrijwel altijd gecombineerd met een bezoek aan deze oude stad die is gesticht in 190 voor Christus. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is de necropool. Het is de best bewaarde begraafplaats uit de Romeinse tijd. Andere bezienswaardigheden zijn de Romeinse thermen, de oude stadsmuren en de ruïnes van de tempels. Het is er in de zomer erg warm, maar je kunt er heerlijk zwemmen in het warme water tussen de ruïnes.