InfoCash

Artikel

Vakantieliefde, wat levert het op?

Auteur: Lichtpuntje | geschreven op 26-04-2010

Vakantieliefdes zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie voor liefdesliedjes en gedichten. Voor velen is een vakantieliefde niet meer dan een flirt, maar sommigen kunnen zich er helemaal in verliezen. Vakantieliefde wordt niet door iedereen even serieus genomen, want wat moet je ermee? Straks ben je weer thuis en moet je het alledaagse leven weer oppakken. Dat gebeurt veel en de vakantieliefde blijft een leuke herinnering. Maar een enkele keer houdt de liefde stand. Grenzen worden overschreden om bij elkaar terug te komen… en te blijven.


Relaxed verliefd worden

De meeste mensen omschrijven eigen ervaringen met vakantieliefdes als spannend. In de vakantie kun je sneller verliefd worden en dat heeft alles te maken met de vakantiesfeer. In de vakantie heb je over het algemeen geen sores meer aan je hoofd. De ontspannen en romantische omgeving zorgen ervoor dat je sneller open staat voor gevoelens zoals verliefdheid. Als je iemand ontmoet, heb je weinig tijd te verspillen, dus de verliefdheid ontwikkelt zich in rap tempo. De zon en de sfeer en de snelle verliefdheid maken de romance nog bekoorlijker.

Terug in de realiteit

Een vakantieliefde heeft gemiddeld een houdbaarheidsdatum van ongeveer twee weken. De romantische zeepbel spat vaak wel weer uit elkaar als men weer voet op eigen bodem zet en de dagelijkse gang van zaken de overhand krijgt. Opeens is die Griekse godin niet zo aantrekkelijk meer als zij dagelijks aan de telefoon hangt om te vragen wat je aan het doen bent. En die Italiaanse macho is opeens wel erg macho en onwerkelijk als hij je zijn grote liefde verklaart, terwijl jij met je hoofd bij de ziekenhuisopname van je oma bent.

De ware liefde vinden?

Maar het gaat niet altijd zo. Het blijkt dat dertigers wel degelijk de ware tijdens de vakantie (kunnen) vinden. De reden kan zijn dat men door ervaringen beter weet wat men zoekt in de liefde en kritischer in een liefdesavontuur stappen. Het percentage geslaagde relaties die zijn begonnen als vakantieflirt ligt bij deze groep dan ook veel hoger dan bij de jongere groep. Jongeren kiezen tegenwoordig steeds meer voor internetrelaties met buitenlandse “kandidaten”. In een enkel geval resulteert dit na verschillende ontmoetingen in een standvastige relatie. Maar ook hier komt het vaker voor dat de persoon bij de eerste ontmoeting behoorlijk tegen kan vallen en men niet met een huwelijkskandidaat maar wel een ervaring rijker weer huiswaarts keert.