InfoCash

Artikel

Het Pantheon en Piazza Navona

Auteur: nelina | geschreven op 16-05-2010

De bouwprestatie die het meeste indruk op mij maakt in Rome, is het Pantheon. Het lijkt een groot massief blok dat statig zijn plaats opeist tussen de opeengepakte huizen en terrasjes.


Pantheon

Het Pantheon werd volgens het opschrift in 27 voor Christus door Agrippa gebouwd, maar het werd op het einde van de tweede eeuw gereconstrueerd onder Hadrianus. Oorspronkelijk was het een godentempel om de zeven planetengoden te eren maar later werd het omgevormd tot een christelijke kerk. Net zoals het Colosseum werd er materiaal van gebruikt voor andere bouwwerken. Na 1870 begroef men hier de Italiaanse vorsten.

Nadat je je door de toeristenhorde hebt gewurmd, doorheen de grote bronzen deur, wordt je overweldigd door de harmonieuze uitstraling van het interieur. Hoogte en doorsnede zijn even groot. Het zonlicht valt enkel door het oculus, de opening in de koepel, het oog op de hemel, waar vroeger de rook van de offerandes ontsnapte. Destijds, met de bronzen bekleding en de marmeren schaal in de onderbouw moet het licht het geheel nog meer betoverd hebben. De tempel wordt door monolitische zuilen verdeeld in zeven nissen, hier stonden ooit godenbeelden, nu rusten er vorsten en kunstenaars. Een verrassende oase in het wriemelende Rome.

Piazza Navona

Een paar straten verder vind je het charmante Piazza Navona. De langwerpige vorm van het plein herinnert eraan dat hier ooit het stadium van Domitianus lag (rond 230), met plaats voor dertigduizend toeschouwers. Sixtus IV maakte het plein tot markt van Rome in de Renaissance en voor een zeeslagenspel kon het onder water gezet worden.

Er staan drie fonteinen. Bernini toont in Fontana del Moro Neptunus met een dolfijn en vier blazende tritons. Fontana dei Fiumi, de middelste, eveneens van de hand van Bernini (1682), is de meest indrukwekkende. De vier grote beelden stellen niet alleen de vier grote rivieren voor (Ganges, Nijl, Donau en Rio de la Plata), ze symboliseren elk een werelddeel, wat benadrukt wordt door de planten en dieren die ze omringen. Neptunus worstelt in de derde fontein met een zeemonster, gemaakt door della Britta en Zappala in 1878.
Hoe uitnodigend het ook lijkt, je wordt dadelijk teruggefloten als je je handen of voeten in het water wil verfrissen. Gelukkig is er wel een drinkfonteintje aan de rand van het plein om wat af te koelen of je kan hier uiteraard van een lekker ijsje komen genieten.

Piazza Navona staat vol kraampjes waar men schilderijen verkoopt. Er zijn altijd enkele kunstenaars aan het werk, sommigen met verf en penseel, andere tekenen je portret of karikatuur. Ze worden vergezeld dor mimespelers, levende standbeelden en andere acts. Loop zeker ook wat rond in de straatjes achter het plein. 's Avonds blijft het er erg gezellig door de lichtjes van de bars en restaurants.