InfoCash

Artikel

Genieten van Zürich

Auteur: Babsie | geschreven op 11-03-2010

Zürich is met zijn 340.000 inwoners de grootste stad van Zwitserland. Maar liefst dertig procent van de inwoners is van buitenlandse afkomst, elke dag pendelen ongeveer 700.000 mensen naar Zürich. De Zwitserse stad mag dan de vierde grootste beurs van de wereld herbergen, de stad is véél meer dan een financiële hoofdstad met vestigingen van alle grote banken. Het is een unieke mélange van rijke Zwitserse geschiedenis en moderniteit.


Cultuur opsnuiven

Het oude centrum vind je aan weerszijden van de rivier de Limmat, die de stad doorkruist. In het oog springen de kerken Grossmünster, die je kunt herkennen aan de twee torens en Fraümunster, een voormalig vrouwenklooster met unieke gebrandschilderde vensters van de kunstenaar Marc Chagall. Te bezoeken waard is ook de St. Peterskerk en het kerkhof waar talloze schrijvers uit de geschiedenis begraven liggen.

Ontdek de Zwitserse geschiedenis in het Schweizeriches Landesmuseum, kunst van de Middeleeuwen in het Kunsthaus of niet-westerse kunst in Museum Rietberg. In het Kunsthaus vind je overigens ook talrijke schilderijen terug van de schilder Eduard Munch. Het is zelfs de grootse collectie van Munch buiten zijn thuisland, Noorwegen.

Geen oubolligheid

Maar Zürich staat ook voor hip, trendy en modern. Winkelen kun je onder andere in de Bahnhofstrasse, de duurste winkelstraat van de stad. Gelukkig zijn er ook gewonere shops waar je het ‘shop till you drop’ –gevoel kwijt kunt zonder nadien met een financiële kater naar huis te moeten. Maar design is en blijft het codewoord in deze stad, zo ziet men in de Niederdorfstrasse. Deze jonge wijk met zijn enge straten en hoge huizen, is een broedoord voor de designercultuur aldaar.

En tevens het Mekka van het moderne nachtleven. Zürich is een echte uitgaansstad, met de allerhipste clubs – en de meeste van Europa - die lonken om ontdekt te worden. Maar, ook het leven rond het Meer van Zürich en de rivier de Limmat mag niet vergeten worden.

Unieke sfeer

De ligging van Zürich is, net zoals bij vele andere Zwitserse steden, fenomenaal. In een groen dal, ingeklemd tussen de bergen Ütliberg en Zürichberg en aan het Meer van Zürich. Als het helder weer is, zie je de Alpen liggen. Je kunt in en rondom de stad de tijd genieten. En dat doen de inwoners van Zürich maar al te graag. In de groene heuvels bijvoorbeeld of met een bootje op het meer.

Zürich is inderdaad een stad van goud maar wat veel mensen niet weten, is dat de stad meer te bieden heeft. Zoals topmusea, (exclusieve) winkels en een geweldig nachtleven. Kortom, het is een prima bestemming voor een citytrip. En dat slechts op nauwelijks 650 km van Brussel en minder dan 800 kilometer van Amsterdam en door zijn ligging in het oosten van Zwitserland op vele autoroutes naar het Middellandse Zeegebied.