InfoCash

Artikel

Parels van Antwerpen - plekjes aan het water

Auteur: hardness | geschreven op 03-06-2010

Een opsomming van pareltjes in de Provincie Antwerpen (België) die liggen aan het water ! Aan dat water is er van alles te doen: eten, drinken, plezier maken, wandelen, fietsen, enz.


Mariekerke

Mariekerke ligt aan de mooiste Scheldebocht en is een deelgemeente van Bornem. Mariekerke is verbonden met Moerzeke door een veer (overzetboot) die dagelijks op bepaalde tijdstippen vaart. Mariekerke is ook bekend voor de paling. Elk Pinksterweekend heeft er dan ook een Palingfestival plaats. De streek rond Mariekerke is ook bekend voor de asperges.

Fort van Liezele

Dit fort, van het bouwjaar 1908 is omringd door water en een groene gordel. Het heeft ooit gediend als munitie- en opslagplaats voor het Belgisch leger. Het is gelegen langs de weg Puurs-Liezele en is tijdens het weekend te bezoeken.

Rivierenhof in Deurne

Het is niet zoals de naam laat vermoeden een park vol rivieren. Nee, slechts één riviertje - het Schijn - kronkelt en meandert door de groene long van de stad Antwerpen. Deze plek maakte vroeger deel uit van de moerassige Schijnvallei en dat merkt men nog altijd want sommige stukken staan geregeld blank. In dit park kan je volop wandelen, fietsen en verschillende activiteiten beoefenen. De hoofdingang bevindt zich aan de Turnhoutsebaan in Deurne (Antwerpen).

Lillo

Dit dorpje is ontstaan rond 840 als Lindelo of Linlo, wat oorspronkelijk lindelaan of lindenbos moet hebben betekent. Tussen 1000 en 1100 werden de schorren aan de Schelde ingedijkt en ontstonden de polders. Lillo-Fort is het enige stukje dat overblijft na de havenuitbreiding (Antwerpen) en is het jongste stuk België. Het is pas negen jaar na de onafhankelijkheid van België afgestaan van Nederland.In ruil kregen ze wel een stukje Limburg terug.

Watermolen van Grobbendonk

Dit monument bevindt zich aan het samenvloeiende water van de Aa en de Kleine Nete. De molen, de boerderij, de paardenstallen, het oude bakhuis en de smidse, alles in een straal van 100 meter ronde de Watermolen, staan geklasseerd als beschermd monument en lijken onaangetast sinds mensenheugenis.