InfoCash

Artikel

De glorie van Kenia

Auteur: jasperb | geschreven op 18-06-2010

Voor mijn studie ben ik 3 maanden naar Kenia geweest. Ik heb er een onderzoek uitgevoerd. Lees hier mijn ervaring met Kenia en de Keniaanse mentaliteit.


Yes-meisje

Rijdend door de buitenwijken van Nairobi kom je veel kinderen tegen. Drommen kinderen tegelijk, op weg naar school of op weg naar huis. Keurig in uniform gestoken, met stevige (afschuwelijk lelijke maar verplichte) schoenen. Ondanks dat ze vaak grote afstanden moeten lopen om naar school te kunnen, zitten ze altijd vol levenslust. Als je toevallig je raam naar beneden hebt en je blanke arm uit het raam hebt hangen is het enige wat je ze hoort roepen: “Mzungu”. Ze beginnen spontaan te zwaaien. Als je vervolgens ook nog eens terugzwaait, zijn ze helemaal door het dollen heen. Ze smilen van oor tot oor en rennen achter de auto aan. Geweldig om mee te maken en het streelt (onbewust) je ego.

Zoals in principe iedereen wel weet is het niet voor alle kinderen weggelegd om naar school te gaan. Terwijl we rondreden door een buurt die nog in aanbouw was, kwamen we 2 kinderen tegen, die de geiten aan het hoeden waren. Een meisje van 6-7 en een jongen van een jaar of 9. Vaak krijgen deze kinderen, voordat ze beginnen met werken geen eten. Toevallig hadden we nog wat eten over van de lunch, die je hier in laat pakken om vervolgens weer weg te geven. We vroegen aan deze kinderen wat hun naam was. De oudste stapte als eerste naar voren en zei: “Joseph!”. Zijn zusje was iets afwachtender en een beetje verlegen. Ook aan haar werd dezelfde vraag gesteld. “And what’s your name?”. Het meisje antwoordde twijfelend : “Yes?”.Als je iets beter naar het Yes-meisje keek, zag je een groot ander probleem. Het meisje kan al niet naar school en ze moet vervolgens ook met een lege maag de geiten hoeden. Dit is natuurlijk verschrikkelijk, maar misschien nog niet het ergste. Yes was namelijk ziek. Praktisch alle kinderen hebben kort kroeshaar, dit meisje had echter kort, dun, stijl haar. Verschrikkelijk. Voor deze kinderen zijn er geen medicijnen beschikbaar, omdat hun ouders weinig geld hebben. Deze ouders kunnen namelijk school al niet betalen, laat staan dure medicijnen. De kinderen blijven echter, zo goed en kwaad als het kan, wel vol met levenslust. Als je ze het eten geeft en je ziet ze vervolgens een gat in de lucht springen, is dat hartverscheurend.

Afrikaans geluk

Het mooie van Afrika is dat ellende en geluk voor de bevolking te combineren valt. Dat merk je alleen al als je op het balkon staat van ons appartementje. Van 9:00 tot 1:00 is er iemand gebukt in de brandende zon een grasveld aan het maaien met een zeis. Waarna hij nog een half uur bezig is om al het gras bij elkaar te harken. Het veldje is amper zo groot als het 16 meter gebied van een voetbalveld. Toch blijft deze Keniaan opgewekt ondanks dat hij een halve dag bezig is geweest met het maaien van een klein lapje grond. Ik denk zelfs dat hij na het maaien van het gras trots was op wat hij heeft bereikt. Dit is met onze westerse bril op moeilijk te begrijpen.

Technische ontwikkeling

Op sommige vlakken is Kenia technisch onderontwikkeld. Deze ontwikkeling leidt echter tot ontwikkeling op andere gebieden. Een goed voorbeeld hiervan zijn de steigers in de bouw. Als je het hier als steigers kan noemen. Bouwvakkers binden lange takken aan elkaar vast met touw en zetten die tegen het gebouw aan. Wat je uiteindelijk krijgt is een soort van ladder, maar dan met een tree om de anderhalve meter. Vrij primitief dus. Door via deze steigers omhoog te klimmen ontwikkelen de bouwvakkers wel extreem acrobatisch. Ze klimmen sneller naar 15 meter hoogte (zonder zekeringen o.i.d.) , dan dat de gemiddelde Nederlandse bouwvakker via een Nederlandse stijger 5 meter omhoog zou klimmen.

Ook het internet is een goed voorbeeld van onderontwikkeling. Ondanks dat Kenia ook bezig is met het aanleggen van glasvezelkabels, het is het internet hier langzaam. Downloaden gaat tussen de 5 en 10 kb/s. Lang niet iedereen heeft de beschikking over een vaste internetverbinding. Het ontbreken van een vaste verbinding heeft ervoor gezorgd dat Kenia verder ontwikkeld is qua mobiel internetten via je computer. Iets dat ik niet ken in Nederland is het mobiel, prepaid internet. Dat werkt hetzelfde als bij ons het prepaid bellen. Je hebt een bepaald prepaid tegoed waarmee je op internet kan, daarna kan je hem opwaarderen zodat je daarna weer op het internet kan. Wellicht bestaat dit ook in Nederland, maar in Kenia is deze manier van internet de standaard.

The truth

Ondanks de ellende en de technische onderontwikkeling blijven de mensen positief, voor een gedeelte is dit te verklaren door het geloof van Kenianen. Je ziet een wezenlijk verschil tussen de mensen die christelijk zijn en de mensen die dat niet zijn. Dit heeft zeker met de manier van de kerkdiensten te maken. In de 2,5 uur durende dienst wordt je eerst helemaal meegezogen door de opzwepende muziek en vergeet je even al je problemen. Na gedeelte van muziek krijg je letterlijk een peptalk. Er wordt erkend dat er problemen zijn, maar het is belangrijk om je te focussen het positieve van de mens. Dat doen de kerken hier fantastisch. Dit werd mooi omschreven op een reclame bord: “In a World full of lies, look for the truth in the Nation”