InfoCash

Artikel

Vakantie in de Dordogne

Auteur: ninafrerichs | geschreven op 03-07-2010

Als er een vakantiegebied is dat niet alleen aantrekkelijk maar ook nog eens goed te bereizen is, dan is het toch wel de Dordogne, in Frankrijk. Van kleine dorpjes, tot grotere historische steden, vele leuke evenementen, antieke (boeken)markten en prachtige kastelen, in de Dordogne is het te vinden. Een gebied waar met veel plezier, jaarlijks vele Nederlandse toeristen een bezoek aan brengen.


De Dordogne, een inleiding

De Dordogne, niet voor niets al jaren een van de populairste Franse vakantiebestemmingen onder Nederlanders. Een gebied waar men zijn hart kan ophalen aan de prachtige natuur, idyllische Franse dorpjes en historische grotere steden. Wandelen langs de mooie rivier de Dordogne, of een boekenmarkt bezoeken, het gebied heeft voldoende te bieden voor de vakantieganger en is daarnaast goed te bereizen per auto. Oftewel, waarom zou u niet naar de Dordogne gaan?

Algemene informatie over de Dordogne

Hoe werd de Dordogne, de Dordogne?

Het departement Dordogne werd in de tijd van de Franse Revolutie, gecreëerd, en om precies te zijn op 4 maart 1789. De oorspronkelijke naam van het gebied van Perigord, maar in de 18e eeuw werd deze naam vervangen door de naam Dordogne, genoemd naar de rivier die door het gebied loopt. De rivier is 1885 meter lang en leent zich goed voor kanotochten en zwemplezier. Langs de Dordogne rivier zijn vele campings gelegen en tevens kan men zelf watersport spullen huren bij de diverse bedrijfjes grenzend aan deze campings.

De Perigord als gebied bestaat overigens nog steeds, dit grenst aan het Dordogne gebied. De Dordogne is niet al te ruim bevolkt. Je vind er geen grote industriële bedrijven, maar voornamelijk schilderachtige ouderwetse dorpjes met leuke winkeltjes en restaurants. De Dordogne heeft 4 grote steden, Sarlat, Perigieux, Bergerac (waar ook een vliegveld te vinden is) en Nontron. Dorpen in de Dordogne die ook zeer aantrekkelijk zijn voor een bezoek, zijn; Domme (waar u een waanzinnig uitzicht heeft over de Dordogne vallei), Belves, Monpazier en Saint-Jean-de-Cole.

Bezienswaardigheden in de Dordogne

In het gehele Dordogne gebied zijn kastelen, grotten en prehistorische vindplaatsen te bezoeken. Algemene informatie over deze bezienswaardigheden zijn altijd in te winnen vie de Toeristenbureaus, maar over enkele bezienswaardigheden vind u hieronder meer informatie.

Grotten in de Dordogne

De Dordogne heeft een bijnaam, namelijk "regio van de prehistorie". Deze naam is niet uit de lucht komen vallen. In vele grotten vond men de afgelopen jaren wandtekeningen uit de oudheid die o.a. ossen, paarden en herten toonden. De bekendste grot in de Dordogne is genaamd "Lascaux" en deze grot is net buiten het stadje Montignac te vinden. Grotten als deze boden onderdak voor de prehistorische mensen die toentertijd in de Dordogne woonden. In deze grot zijn tekeningen gevonden die ongeveer 17000 jaar oud zijn. Helaas bleken de vele toeristen die de grot jaarlijks bezochten, de tekeningen aan te tasten door er aan te zitten. Om die reden is de grot gesloten , maar nabij de originele grot is een copie gemaakt die wel bezocht kan worden. In de gehele Dordogne zijn zo'n 25 grotten te vinden, die vaak nabij een leuke plaats te vinden zijn en zo is een grotbezoek dus eenvoudig met een bezoek aan een stad of dorp te combineren.

Kastelen

Op vakantie in het Dordogne gebied? Dan is een bezoek aan een van de aantrekkelijke kastelen in het gebied onvermijdelijk. Zo vind u in de buurt van de stad Sarlat-le-Canada, het kasteel Chateaux de Beynac. Dit kasteel ligt op een hoge berg, en ligt dus echt "boven" de Dordogne, dit resulteert dan ook in een prachtig uitzicht als u eenmaal boven bent. Het kasteel is een goede klimtocht waard. In het verleden is het kasteel ook bezit geweest van de legendarische Richard Leeuwenhart. Aan de andere zijde van de heuvel waar Chateaux de Beynac ligt, kunt u een bezoek brengen aan Chateaux de Castlenaud. Dit kasteel heeft tevens een museum waar vele historische oorlogswapens getoond worden. De meeste kastelen vragen een kleine entreeprijs (circa 4 Euro) en sommigen zijn gratis te bezoeken. Daarnaast zijn in de hoogzomermaanden de kastelen vaak dagelijks geopend. Een rondleiding kan doorgaans gevolgd worden (tevens tegen een kleine betaling, of een fooi voor de gids).

Wandelen

Voor de echte wandelaar is de Dordogne zeker ook een geschikt gebied. Bij het Toeristenloket (Office de Tourisme), die u in elke stad wel vind, kunt u terecht voor wandelroutes. De wandelroutes lopen door de mooie bossen, heuvels en open stukken van de Dordogne. Wel is het nuttig op te letten of u niet per abuis een prive-terrein oploopt. De Franse bevolking vind dit doorgaans niet prettig, en het is dus ook niet aan te raden over iemands prive-terrein te wandelen. De meeste routes lopen door dorpjes waar ook een eet- of drinkgelegenheid te vinden is, zodat u op tijd pauze kunt nemen en een drankje kunt nuttigen ter afkoeling.

Tot slot

De Dordogne is met zijn uitgetrekte landschap, heerlijke temperaturen, mooie rivieren en grote aanbod van pittoreske plaatsjes, een ideaal vakantiegbeid. Houdt u niet van het massa toerisme, dan zijn campings in de buurt van de kleinere dorpen een verblijf waard. De Dordogne is goed bereikbaar per auto.

Via het Internet zijn tevens op diverse plekken vakantiehuizen te huur, vaak van Franse eigenaren die er in de buurt wonen. Ook leent het Dordogne gebied zich goed voor gezinsvakanties. Paardrijden langs de Dordogne rivier is natuurlijk heerlijk en langs de rivieren kan uw kind zich uitleven, heerlijk zwemmen (maar, denk wel aan de stroming van de rivieren!) en bijvoorbeeld mee met u tijdens een kanotocht. Een gebied om van te houden!