InfoCash

Artikel

Bezienswaardigheden in Leuven

Auteur: rpoelke | geschreven op 08-07-2010

Leuven is één van de belangrijkste studentensteden die België rijk is. Gedurende de maanden oktober tot en met juni is Leuven een bruisende stad en draaien de pubs en caféétjes tot in de vroege uurtjes. Leuven heeft echter nog veel meer te bieden dan alleen het studenten leven. Je kan in Leuven allerlei bezienswaardigheden vinden. Leuk voor een daguitstap en zeker om te combineren met de talrijke avondactiviteiten zoals de beleuvenissen die vier opeenvolgende vrijdagavonden vullen met muziek, atracties en kunst in de maand juli.


Het stadhuis op de Grote Markt

Dit gebouw is architecturaal een flamboyant gotisch meesterwerk. Het bouwen van dit meesterwerk begon in 1448 en is recent volledig schoongemaakt en gerenoveerd. Het is een rechthoekig gebouw dat volledig bezaaid is met nissen waarin beelden werden gezet. Op elke hoek staat een torentje en het is de moeite om eens gezien te hebben.

De St. Pieterskerk

Gelegen tegenover het stadhuis van Leuven en gebouwd in Brabantse hooggotiek( 15 de eeuw). Er bevind zich zelfs een crypte van de 11 de eeuw in. In de 17 de eeuw werd het gerestaureerd. In de schatkamer van de kerk bevindt zich het drieluik van Dirk Bouts: het laatste avondmaal. Een schilderij Het martelaarschap van de H. Erasmus, een doopvont uit circa 1490, de barokke kansel uit de 18de eeuw en tal van andere bezienswaardigheden.

Het Tafelrond

Dit gotische gebouw is ook op de grote markt gelegen. In de negentiende eeuw was het volledig vervallen en werd het gesloopt en weer opgebouwd. Ook hier zie je typische gotische ramen en nissen met beelden.

Het beeld van Fonske

Het beeld van Fonske staat op het Foch plein en stelt het beeld voor van de Leuvense student. In de rechterhand houdt hij een boek vast en in de linker een pint die hij in zijn hoofd leeggiet. Fonske is een typisch Vlaamse naam en het symbool van Leuven, de Vlaamse studentenstad.

Het groot begijnhof

Op een kwartiertje lopen heb je het groot begijnhof waarin de middeleeuwen de kloosters waren ondergebracht en het kloosterleven afspeelde. Er staan een 70 tal huizen die tot het werelderfgoed van de Unesco behoren. Ze hebben een prachtige architectuur en één van de pareltjes van Leuven. In het begin van de 13 de eeuw wilden veel vrouwen op hun eigen manier hun geloof belijden zonder hiervoor naar een klooster te gaan. Het begijnhof van Leuven dateert van 1232 en het was een echte parochie. De zoektocht naar nederigheid komt tot uiting in de architectuur, de huizen zijn bescheiden en zijn zeer vergelijkbaar: het moet de vrede en de rust weergeven. Het Begijnhof werd gebouwd op het principe van een stad in de Middeleeuwen: de straten zijn parallel en loodrecht op elkaar. De rivier de Dijle doorkruist het geheel en heeft een toegevoegde charmante waarde. In 1962, verwierf de Universiteit van Leuven het Begijnhof dat in slechte staat was en volledig restaureerde. Vandaag zijn het docenten en studenten die er wonen (gelukkige mensen).

Museum Zoölogie KUL

Is gelegen in het Koningscollege op de hoek van de Deberiotstraat en de Naamsestraat (Charles Deberiotstraat 40, 3000 Leuven ) en enkele minuten stappen van het stadhuis. Het maakt deel uit van het wetenschappelijk erfgoed van de Universiteit van Leuven. Er zijn een 5000 tal bewaarde dieren en skeletten ondergebracht. Een gigantische schelpencollectie uit binnen en buitenland. Je kan er zelfs een skelet van een gigantische Groenlandse walvis zien. Je kan het museum bezoeken op afspraak via Jeroen Casteels (jeroen.casteels@bio.kuleuven.be ). In het Paasverlof is het museum vrij te bezichtigen van 9 tot 17 uur.