InfoCash

Artikel

De zoutziederijen van Salins-les-Bains (Jura)

Auteur: hardness | geschreven op 15-03-2010

Salins-les-Bains ligt in de Jura (Frankrijk) en is gekend om zijn zoutziederijen.


De zoutwinning in de Franche-Comté

De zoutziederijen van Salins is één van de vele vroegere zoutwinningen van de Franche-Comté. De gebruikte zoutwaterbronnen lagen voornamelijk bij de volgende plaatsen : Lure (dep. Haute-Saône), Besançon (dep. Doubs) en tussen Salins en Lons-le-Saunier (dep. Jura).

Methodes van zoutwinning.

Er zijn verschillende manieren om zout te winnen. In West-Europa worden er drie technieken toegepast. 1. Indamping van zeewater, door zon en wind in zoutpannen. 2. De ontginning van ondergrondse steenzoutlagen. 3. Winning uit verzilt bronwater. Op andere plaatsen en in andere tijden werd zout op andere manieren gewonnen. Bijv. in Nieuw Guinea werd er met behulp van waterplanten zout ontrokken uit aarde of zand.

De zoutziederijen van Salins

De eerste vermelding van de Zoutziederij van Salins komt voor in de Handelingen van 791-792 van de Abdij van Flavigny (Côte d'Or).Het staat niet vast dat Salins vóór de 8ste eeuw al zoutziederijen bezat. In de 12de eeuw worden twee zoutziederijen vermeld. In de 13de eeuw waren deze twee in het bezit van de Graven van Bourgondië. De verovering van de Franche-Comté door Lodewijk XIV (1678) bracht ze bij de Koninklijke Domeinen en na de Revolutie vervielen ze aan de Staat. Deze werden verpacht en in 1843 verkocht aan A. de Grimaldi. In 1854 werd de Kleine Zoutziederij gesloten en verbouwd tot een kuurinrichting. De Grote Zoutziederij werd gesloten in 1938, maar in 1940 door de Duitse bezetter weer geopend. De exploitatie werd nog tot 1962 voortgezet. In 1966 werd de zoutziederij verkocht aan de stad Salins. Het water wordt nog steeds voor de kuurinrichting gebruikt. De sluting van de zoutziederijen had verschillende oorzaken. Zo was er een stijging van vervoersonkosten en concurrentie (grondzout uit Lotharingen en zeezout uit het Zuiden).