InfoCash

Artikel

De reis van Magalhães deel 2

Auteur: vincentR | geschreven op 29-08-2010

Tijdens de reis van Magalhães zijn er veel nieuwe eilanden en vaarroutes ontdekt. Dit heeft Magalhães uiteindelijk de kop gekost.


Verraad, honger en dood

De zeestraat had tal van krommingen en vertakte zich dikwijls, waarbij één arm naar het noorden liep en de andere naar het zuiden. De proviand raakte op en Magalhães kon niet al zijn tijd besteden aan de verkenning van elke zijarm. Hij besloot de vloot in tweeën delen. De Trinidad en de Victoria zouden de ene arm opvaren en de San Antonio en de Concepción de andere arm. Enkele dagen later spoedde de Concepción zich naar de Trinidad en de Victoria met het heugelijke nieuws dat de vaargeul die het schip had gevonden, vrijwel zeker naar de Stille Zuidzee leidde. Maar de San Antonio was verdwenen.
De bemanning had verraad gepleegd en het schip was inmiddels op weg naar Spanje.
Op 28 november 1520 kwamen de drie overgebleven schepen te voorschijn uit wat men de Straat van Magalhães doopte en voeren de wijde wateren van de Stille Oceaan binnen. Bijna twee maanden verstreken zonder dat land in zicht kwam. Van de proviand was niet meer over, de laatste restjes drinkwater raakten op en de mannen aten maar wat ze konden vinden.
Op 9 maart 1521 bereikte Magalhães het eiland Samar op de Filippijnen. Na een aantal weken rust bereikte de vloot begin april het eiland Cebu, waar hij na enige ruilhandel het opperhoofd bekeerde tot het christendom. Bij een stammenoorlog koos Magalhães de zijde van het stamhoofd. Daarbij kwam Magalhães op 27 april 1521 om het leven. De overlevenden hesen de zeilen en na op enige naburige eilanden proviand te hebben ingeslagen zetten zij koers naar de Molukken. Van de 260 mensen die aan deze reis begonnen, waren er nog 115 over. Dat waren er niet genoeg om de drie schepen te bemannen. Daarom besloot men de Concepción te verbranden.