InfoCash

Artikel

Security op luchthaven: nieuw

Auteur: weetjes | geschreven op 15-03-2010

Reeds 2006 test de Nederlandse luchthaven Schiphol de security scan. Wat houd het in? Schendt het de privacy rechten? Is het niet schadelijk voor de gezondheid?


Nieuwe methodiek: De security scan.

De security scan is een scanner die gebaseerd is op de technologie die gebruik maakt van millimetergolven. Deze golven gaan door kleding heen en worden door de huid gereflecteerd. Op die manier worden verdachte voorwerpen (ook niet metalen voorwerpen) gedetecteerd. In Nederland past men dit systeem al toe voor vluchten naar de Verenigde Staten.

Hoe gaat dit in werking?

De passagier loopt de machine in en gaat met handen omhoog staan. Binnen 2 seconden wordt de scan gemaakt. De scanner analyseert de beelden en geeft vervolgens aan of er een voorwerp op het lichaam van de passagier is gedetecteerd. Deze worden dan aan de hand van gele vlekken aangeduid. Dan pas zal de beveiligingsmedewerker de passagiers fouilleren op de plaats van het gedetecteerde voorwerp. De passagier mag gewoon doorlopen als er geen voorwerpen zijn gedetecteerd. Dit wordt aangegeven met een groen scherm. De security scan scant alleen de bovenkant van het lichaam. Uiteraard dient de passagier eerst zijn portemonnee, sleutels, gsm enzovoort op de band te leggen. De scanner kan enkel één persoon tegelijk scannen. Kinderen die niet alleen door het machine kunnen lopen dienen gefouilleerd te worden. Dit geldt ook voor passagiers die op krukken lopen of die in een rolstoel zitten.

Schendt het de privacy rechten?

De security scan maakt geen beelden van de passagiers, noch worden die beelden opgeslagen. Het beeld dat de beveiligingsmedewerkers zien is dat van een virtueel poppetje waarop aangegeven wordt waar die gedecteerde voorwerpen zich bevinden. Zo kan de beveiligingsmedewerker de passagier plaatselijk fouilleren.

Is de security scan niet schadelijk voor de gezondheid?

Na ruim onderzoek is men tot de conclusie gekomen dat de security scan helemaal geen gezondheidsrisico' s met zich meebrengt. Wat de Europese regelgeving betreft op het gebied van volksgezondheid, is de security scan conform volgens de normen. Ook zwangere vrouwen en passagiers met een pacemaker kunnen zonder enig risico door de scanner.

Ter info

- De millimeter wave technologie bestaat al reeds 1986. Het is eerst ontwikkeld om kledingmaten op de te nemen.
- De Millimeter Wave Scanner is het apparatuur dat men nu in Schiphol gebruikt voor passagiers te scannen die een vlucht nemen naar de Verenigde Naties. Zo worden langere wachttijden ingekort en kunnen beveiligingsmedewerkers op een efficiëntere manier te werk gaan.