InfoCash

Artikel

Klein-Willebroek

Auteur: hardness | geschreven op 16-03-2010

Klein-Willebroek is een gehucht in de gemeente Willebroek. In dit artikel bezienswaardigheden en activiteiten in dit plaatsje.


Omgeving

Klein-Willebroek is vooral gekend voor zijn idyllische jachthaven aan het Zeekanaal (van Brussel naar de Rupel).Het is een gehuchtje van de gemeente Willebroek en ligt verscholen tussen de rivier de Rupel, het Zeekanaal en een bijna ondoordringbaar natuurgebied.

Het veer

Achter de gerestaureerde Lamotbrouwerij aan de kleine jachthaven dobbert, een beetje verscholen, de "Heen en Weer" op de Rupel. Vanuit het dorpje pendelt elke dag dit veer naar Boom. Elk halfuur is er een gratis overtocht. Van 1 april tot 30 september van 7 tot 21 uur, de rest van het jaar stopt het veer om 18 uur. Naast de bewoners zakken vooral steeds meer fietsers en wandelaars af, dankzij de verbeterde aanlegsteigers, de vernieuwde kaai en natuurlijk de klantvriendelijke veerboot. Deze is ook prima toegankelijk voor minder validen, zeker bij hoogtij. Inderdaad, de Rupel is een getijdenrivier, met een verschil van vijf à zes meter tussen eb en vloed.

Wandelen en fietsen

Het is daar het "Klinkaertpad", 9 km en vertrek ik Boom. De "Bevrijdingsroute", 3 km met ook vertrek in Boom. "Het Vier Gebiedenpad", 10 km, vertrek in Boom. "Wandelen in de Rupelstreek", vertrek in 5 Rupelgemeenten, bewegwijzerd. Fietsen langs de "Baksteenroute", door Boom, Niel, Schelle, Hemiksen, Aartselaar en Rumst. Is 49 km en er bestaan twee verkorte versies. Vertrek aan de Schorre te Boom. En daar is er nog de "Broekroute", een route van 41 km door Willebroek en Mechelen met verkorte versies van 23 en 24 km. Vertrek aan het Sashuis aan de jachthaven van Klein-Willebroek.

Lekkerbekje(s)

"Klinkaertjenever of Aawe Kleire" : lichte jenever met zeer zachte smaak. "Klinkaert citroen" : variant met citroensmaak. 3rupelsteentje" : zanddeegkoekje gevuld met confituur (jam) in baksteenvorm. "Rupelgebak" : taart met zanddeegbodem, frambozen, marsepein en schuim. "Rupeldruppel" : streekjenever in twee variaties : een graan- en een appelversie. "Willebroekse schep" : gestooft paardenvlees. "Vaertlander" : blond streekbier met hoge gisting.