InfoCash

Artikel

Wat doet wetenschap?

Auteur: JoostB | geschreven op 09-11-2011

Overal om je heen zie je de invloeden van de wetenschap. Als je het zo eens bedenkt, zie je een duizelingwekkende hoeveelheden aan uitgevonden dingen. Welke gevolgen heeft dit voor onszelf en de samenleving?


Gevolgen

De gevolgen van natuuwetenschappelijk onderzoek zijn eigenlijk overal in onze directe omgeving waarneembaar. In bijna alles wat je om je heen ziet, zit wel iets verwerkt dat tot voor kort nog niet bestond. Wetenschappelijk onderzoek aan bijvoorbeeld universiteiten heeft dit mogelijk gemaakt.

De laatste decennia is de ontwikkeling van nieuwe technieken en materialen heel snel gegaan. We kunnen ons nauwelijks meer voorstellen hoe men een eeuw geleden zo weinig apparaten kon hebben. De nieuwere apparaten zijn steeds beter en ze hebben een hogere capaciteit. Ze worden niet duurder en steeds meer mensen hebben ze. Ook worden ze kleiner en steeds gebruiksvriendelijker, denk maar aan de iPad of een smartphone. Wat opvalt is dat er steeds minder tijd zit tussen de ontwikkeling van nieuwe apparaten. Het ontwikkelt zich exponentieel; Vroeger werd er in duizenden jaren nauwelijks iets nieuws uitgevonden, terwijl nu aan de lopende band allerlei nieuwigheden de revue passeren. 

Mensen gaan zeer verschillend met deze drastische veranderingen om. Sommigen maken meteen enthousiast gebruik van elke nieuwe techniek, zoals iemand die elk jaar een nieuwe en betere telefoon koopt. Anderen vinden het echter te moeilijk, te duur of te eng. Vooral oudere mensen hebbem moeite met de ontwikkelingen van de afgelopen decennia. Ze leren dan ook minder snel dan de jonge laag van de bevolking, waardoor ze nieuwe apparaten verwarrend vinden. 

Ook de wat jongere mensen hoor je echter zeggen dat we niet alleen veel dingen gewonnen hebben ten opzichte van vroeger wat betreft bijvoorbeeld gemak, maar ook veel verloren. Bijvoorbeeld de gezelligheid die er thuis was toen er nog geen televisie of computer bestonden die de aandacht afleidden van communicatie met elkaar. 

Niettemin blijven mensen nieuwsgierig en het is dan ook onwaarschijnlijk dat de ontwikkelingen zullen stagneren. Wie weet wat er over tien jaar al wel niet uitgevonden is. Zal de wereld er ook mooier van worden? Dat valt te betwijfelen.