InfoCash

Artikel

Neuropsychologie:verband tussen hersenen en gedrag

Auteur: Vigilance | geschreven op 10-03-2012

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het functioneren van de hersenen. De wetenschap die de samenhang tussen het centraal zenuwstelsel en het gedrag bestudeert is de neuropsychologie. In de neuropsychologie worden de hersenen gezien als het orgaan wat een centrale plaats inneemt bij de regulatie en coordinatie van gedrag.


Phineas Gage

Bij onderzoek maakt de neuropsychologie onder andere gebruik van dierproeven. Verschillende hersendelen worden gestimuleerd of vernietigd. Mensen met een hersenbeschadiging zijn daarnaast ook een belangrijke bron van informatie voor deze wetenschappers. Een voorbeeld hiervan dateert uit de 19e eeuw. Phineas Gage, een spoorarbeiders, liep zware beschadigingen op aan zijn frontale hersenen.Opvallend was, dat zijn persoonlijkheid hierna was veranderd en hij onaangepast en asociaal over kwam. Dit was opmerkelijk, omdat hij bekend stond als een rustig, sociaal aangepast persoon. Voor het eerst trok men hieruit de conclusie, dat specifieke delen van de hersenen een rol spelen in specifieke psychologische processen.

Klinisch neuropsycholoog

De neuropsycholoog kan zowel klinisch of als onderzoeker werkzaam zijn. De klinisch neuropsycholoog houdt zich bezig met diagnostiek, behandeling en begeleiding van patienten met hersenschade. Omdat de neurospycholoog een academische opleiding heeft, is zijn bijdrage 'evidence based'. Dat wil zeggen, dat het gebaseerd is op wetenschappelijke bevindingen. Plaatsen waar ze aan het werk kunnen zijn bijvoorbeeld revalidatie centra, psychiatrische ziekenhuizen of prive klinieken.

Onderzoeker

De neuropsycholoog kan ook kiezen voor een wetenschappelijke carriere als onderzoeker. Ze moeten zich dan bekend maken met de bestaande wetenschappelijke literatuur. Uiteindelijk schrijven ze ook artikelen, die gepubliceerd worden in wetenschappelijke literatuur en presenteren hun resultaten op conferenties. Tenslotte schrijven ze een proefschrift wat ze gaan verdedigen. Om dit alles te kunnen bereiken moeten ze solliciteren naar een promotieplek in de neurowetenschappen. Ze komen dan te werken in een onderzoeksinstituut, ziekenhuizen of farmacologische bedrijven. Daarnaast geven ze ook les en begeleiden ze studenten.