InfoCash

Artikel

Verbreden en Verdiepen

Auteur: jaah10 | geschreven op 02-12-2012

Inleiding Om meer over de sterren en het zonnestelsel te weten te komen, hebben wij ons daarin verdiept door middel van het programma stellarium. Met dit programma kan je een locatie zoeken en daar vandaan naar de sterrenhemel kijken. Wij hebben als locatie het huis van Dennis genomen. De coördinaten van zijn huis zijn: 52°08’38.54” Noorderbreedte en 05°52’28.30”Oosterlengte. Dit is op het Flankement in Leusden. Wij hebben met stellarium bekeken wat wij in werkelijkheid zouden moeten zien. Daarna zijn wij thuis gaan kijken naar de sterrenhemel en hebben wij onze waarnemingen genoteerd. Daarna hebben wij dit met elkaar vergeleken. In dit verslag vindt u ons onderzoek met verwachting en waarnemingen.


Het verslag

Inhoudsopgave

·         Inleiding

·         Sterrenbeelden

·         Inzoomen op enkele aspecten

o   Jupiter

o   Krabnevel en Betelgeuze

·         SgrA*

·         Wat kunnen we wel zien

·         conclusie

Sterrenbeelden

Zoals jullie weten zijn alle sterrenbeelden die we kennen vormgegeven in de hemel doormiddel van verbindingslijnen tussen de sterren.

Er werd ons gevraagd om te kijken welke sterrenbeelden wij herkennen aan de tekeningen in de hemel. Omdat het zo lastig was het alleen te herkennen aan de hand van de verbindingslijnen hebben wij met een functie in het programma ´stellarium´ de sterrenbeeldkunst aangezet

De herkende Sterrenbeelden zijn:

·         Ram

·         Maagd

·         Vis

·         Waterman

·         kreeft

·         Schorpioen

·         Weegschaal

·         Steenbok

·         Leeuw

·         Tweeling

·         Boogschutter

·         Stier

Het valt ons op dat de sterrenbeelden nogal vergezocht zijn van de verbindingslijnen. Een vis kun je er nog wel uithalen en met een beetje fantasie kun je tweeling ook zien, maar meer echt niet. Een voorbeeld hiervan is het sterrenbeeld Waterman waarvan u hieronder de verbindingslijnen ziet met daarnaast de afbeelding.

 Inzoomen op enkele aspecten

         Jupiter

Als we kijken naar Jupiter dan zien wij vanaf onze locatie maar 4 manen. Wij zien de manen Callisto, Europa, Lo en Ganymedes. Echter zijn er 16 officieel erkende manen rond Jupiter. Er bevinden zich 63 objecten rondom Jupiter en daarvan zijn er dus 16 officieel erkend als maan. De manen die wij kunnen zien zijn de 4 grootste manen die Jupiter heeft en de andere zijn dan ook te klein om zo te kunnen zien.

         Krabnevel en Betelgeuze 

Als we onze zoektocht veranderen naar Krabnevel en Betelgeuze dan valt ons gelijk het volgende op.

Krabnevel is een veel kleurrijker geheel en is al een supernovarest. De Betelgeuze is daarentegen gewoon een groot wit licht en dus een gewone ster. De Betelgeuze staat dan ook bekend als een van de helderste sterren van het heelal.

 SgrA*

De SgrA* bevindt zich in de nacht aan de andere kant van de aarde. Vanuit onze locatie is de ster SgrA* niet precies te vinden, omdat de SgrA* zich op de locatie bevind van een zwart gat en dat kunnen we dus niet vinden. Waarschijnlijk is SgrA* dus zelf een zwart gat en daarom kunnen we het dus niet zien.

Op de volgende bladzijde hebben wij een foto van het gebied van de SgrA*:

 

Wij zullen vanavond nooit het gebied van SgrA* herkennen, want zoals eerder genoemd bevindt SgrA* zich s ‘nachts aan de andere kant van de aarde. Ook kunnen wij SgrA* niet zien omdat er een grote kans is dat SgrA* zelf een zwart gat is en dat is op zo’n afstand niet te zien met het blote oog.

Wat kunnen we wel zien

Het was de bedoeling dat we richting het oosten zouden kijken en de foto te vergelijken met het echte beeld.

We hebben geprobeerd een foto te maken, maar zonder speciale lens zie je op een foto geen sterren, maar we kunnen natuurlijk wel beschrijven of we enigszins iets hebben gezien.

 

Voor ons was Cassiopeia heel duidelijk te zien. We hebben ook een deel van Auriga gezien, maar dit was alleen de ster Capella. De rest van het sterrenbeeld was te laag aan de horizon om te zien.

De onderste helft van Perseus was te zien. We konden niet de complete Perseus zien omdat de sterren aan de bovenkant niet zo helder schenen en er een lichte wolk voor zat.

Heel Andromeda was daarentegen wel weer te zien en ook Pegasus was te zien deze was echt heel groot dit komt doordat Pegasus heel vlak aan de hemel stond en dus heel groot te zien was. En tot slot hebben we de kop van Pisces kunnen zien. Naast de overeenkomsten moeten we natuurlijk ook de verschillen melden. De maan stond op een andere plek. Dit komt doordat er op een iets ander tijdstip is gekeken dan de Stellarium foto is genomen. De draaiingshoek van de sterren lag ook iets anders, maar dit had ook te maken met de tijd.

Er waren ook veel zwakkere sterren dan op de foto te zien was. En natuurlijk is er een groot en belangrijk aspect dat op de Stellarium foto mist. De wolken natuurlijk.

Conclusie

Wat wij hebben ondervonden is dat Stellarium niet altijd helemaal met de werkelijkheid overeenkomt. Hierdoor kunnen wel wat misverstanden ontstaan. Ook kun je niet alles zien hoe verder je het heelal in gaat. Verder kunnen we zeggen dat de Sterrenbeelden erg vergezocht zijn zoals we al eerder hebben vermeld.