InfoCash

Artikel

Kernenergie

Auteur: jasperb | geschreven op 04-06-2010

Kernenergie is het opwekken van energie in een Kerncentrale. Dit gebeurt door middel van kern splitsing en kernfusie. Bij beide vormen komt er energie vrij in de vorm van warmte. Met deze warmte wordt er in een kerncentrale water verwarmt. De temperatuur hiervan loop zo hoog op dat het begint te koken. Hierbij komt er waterdamp vrij. Deze waterdamp drijft een turbine aan, die is gekoppeld aan een generator, die deze beweging omzet in elektriciteit.


Kernsplitsing

Bij kernsplijting wordt U-235 gespleten. De reactie van U-235 is vrij complex. In principe vangt het U-235 deeltje een neutron in, en splijt dan in stukken, waarbij weer andere neutronen vrij kunnen komen. Er zijn een aantal verschillende reacties mogelijk, gemiddeld komen er ongeveer 2,5 neutronen vrij. Deze neutronen worden weer ingevangen door een andere U-235 kern. Dit zorgt ervoor dat ook deze U-235 atoom splijt. Het is dus een kettingreactie. Om de snelheid van de reacties zo goed mogelijk te controleren, en te zorgen dat in geval van nood snel de reactie stopgezet kan worden, zit in elke kernreactor een remstof.

Kernfusie

Kernfusie is het versmelten van twee atoomkernen. Van deze reactie komt de bekende uitspraak van Einstein, e=mc² . Tijdens kernfusie wordt er met een laser een brandstofkogeltje heel verhit waardoor de buitenste laag brandstofkogel verdampt. Hierdoor drukt het de binnenste laag fijn door de plotselinge gasvorming. Dit komt omdat er sprake is van volume toename druk in het kogeltje loopt zo ontzettend hoog op. De temperatuur wordt daardoor enkele tientallen miljoenen graden celsius. Omdat de temperatuur zeer hoog is, beginnen de dichtstbijzijnde atomen te fuseren. Door deze fusie, stijgt de temperatuur nog verder, waardoor ook andere atomen gaan fuseren. Ook hier is dus sprake van een ketting reactie.