InfoCash

Artikel

De eerste vleesetende dinosaurussen

Auteur: vincentR | geschreven op 18-10-2010

Ongeveer 225 miljoen jaar geleden onstonden de eerste vleesetende dinosaurussen. In dit artikel staat informatie over die eerste vleeseters.


Eoraptor

Tijdperk: Trias, 225 miljoen jaar geleden
Locatie: Zuid-Amerika
Grootte: 100 cm

Eoraptor kwam al aan het begin van het reptielentijdperk voor. Hij is een belangrijke dinosaurus omdat hij een van de oudste bekende dinosaurussen is. Hij was erg klein en kon hard lopen met zijn twee slanke achterpoten; ze waren maarliefst twee keer zo lang als zijn voorpoten. Hij was zowel een jager als een aaseter. In zijn lange kaken zaten veel kleine scherpe tanden. De fossielen van de Eoraptor zijn gevonden in Argentinië aan de oever van een rivier. Onderzoekers vermoeden dan ook dat hij veel vis at.

Coelophysis

Tijdperk: Trias, 220 miljoen jaar geleden
Locatie: Noord-Amerika
Grootte: 300 cm

Coelophysis was snel en wendbaar. Om niet te zwaar te zijn, waren de botten van zijn poten bijna hol, makkelijk voor een dier dat snel moest zijn om een prooi te vangen. De voorpoten werden gebruikt om voedsel te grijpen. Hij kan in kuddes hebben geleefd en met soortgenoten samen hebben gejaagd.

Herrerasaurus

Tijdperk: Trias, 220 miljoen jaar geleden
Locatie: Zuid-Amerika
Grootte: 300 cm

Herrerasaurus leefde in bossen van varens en naaldbomen. Hij was een middelgrote vleeseter en een snel roofdier. Met zijn lange, slanke poten kon hij achter prooien als rhynchosaurussen aan rennen, de langzame, varkensachtige planteneters op vier poten. Herrerasaurus had een lange en smalle kop; zijn kakan bevatten veel naar binnen staande scherpe tanden. Zijn voorpoten waren erg klein en hij had een lange staart. Als hij hard liep hield hij waarschijnlijk zijn staart naar achteren om niet om te vallen.

Compsognathus

Tijdperk: Jura, 145 miljoen jaar geleden
Locatie: Europa
Grootte: 100 cm

De kleine Compsogathus was een snel roofdier op lange poten. Hij had korte voorpoten met aan ieder twee tenen met klauwen. In zijn kakan zaten veel gebogen tanden. Die waren klein en stonden niet tegen elkaar aan. Een groot dier konden ze weinig kwaad doen, maar ze waren heel geschikt voor kleine reptielen die niet zo snel waren.