InfoCash

Artikel

Dromaeosaurussen, de raptors

Auteur: vincentR | geschreven op 20-10-2010

Wetenschappers noemen hen domaeosaurussen, 'rennende hagedissen', maar ze hebben ook een populaire naam: de raptors.Velociraptor

Tijdperk: Krijt, 70 miljoen jaar geleden
Locatie: Azie
Grootte: 180 cm

Velociraptor was een wrede vleeseter en had scherpe tanden en een grote sikkelvormige klauw aan de tweede teen van beide achterpoten. Als hij hard liep, zorgde hij dat de klauwen de grond niet raakten zodat ze niet zouden slijten. Bij een aanval op een prooi schopte hij met deze klauwen naar voren om het dier in zijn zachte delen te raken. Er is een fossiel van de Velociraptor gevonden die in een gevecht was met een Protoceratops, een middelgrote planteneter. Dit is het bewijs van wie de jager was en wie de prooi. Hoogst waarschijnlijk leefde Velociraptor in troepen die op oude en zwakke dieren jaagden.

Pyroraptor

Tijdperk: Krijt, 70 miljoen jaar geleden
Locatie: Europa
Grootte: 180 cm

Pyroraptor was een kleine theropode waarvan tanden, achterpootklauwen en arm- en rugboten in Zuid-Frankrijk zijn aangetroffen. Aan zijn gebogen houwklauwen van 6,5 cm was te zien dat het om een dromaeosaurus ging, een vleesetende, vogelachtige, hardlopende hagedis waarvan er in heel Europa maar weinig gevonden zijn. Pyroraptor kan dezalfde zijn als Variroraptor, eveneens een dromeaosaurus uit Zuid-Frankrijk.

Dromaeosaurus

Tijdperk: Krijt, 70 miljoen jaar geleden
Locatie: Noord-Amerika
Grootte: 180 cm

Dromaeosaurus was de eerste van de familie die gevonden werd. Net als zijn familieleden was hij een hardlopend roofdier dat over korte afstanden 60 km per uur kon halen. Hij had sterke kaken vol scherpe tanden en een lange, gebogen klauw aan de binnenste teen van iedere voet. Misschien kon deze worden ingetrokken, net als bij een kat. Met zijn grote ogen kon hij voormoedelijk goed zien.