InfoCash

Artikel

Grote vleesetende dinosaurussen

Auteur: vincentR | geschreven op 20-10-2010

In de Jura verschenen de eerste grote vleeseters, maar de grootste soorten verschenen in het volgende tijdperk, het Krijt. Deze theropoden, die heel sterk waren, scherpe tanden hadden en klauwen waarmee ze de dikste huid konden verscheuren, kunnen in kleine troepen, in paren of alleen hebben geleefd.


Dilophosaurus

Tijdperk: Jura, 190 miljoen jaar geleden
Locatie: Noord-Amerika
Grootte: 6 m
Extra: Hij was een van de eerste grote vleeseters en had twee bijzondere randen op zijn kop. Waarvoor deze randen dienden is niet bekend. Het is mogelijk dat ze felgekleurd waren en dienden om signalen af te geven om een partner aan te trekken.

Allosaurus

Tijdperk: Jura/Krijt, 140 miljoen jaar geleden
Locatie: Noord-Amerika
Grootte: 12 m
Extra: Zijn vele tanden stonden achterwaarts en waren gezaagd zodat ze makkelijk door vlees sneden. Iedere tand was tot 10 centimeter lang. Als hij op een grote prooi jaagde deed hij dat in een groep. De kleine prooien kon hij zelf vangen.

Neovenator

Tijdperk: Krijt, 125 miljoen jaar geleden
Locatie: Europa
Grootte: 8 m
Extra: De Neovenator was een erg gevaarlijk dier, hij had vlijmscherpe tanden van 5 centimeter lang en klauwen van maarliefst 13 centimeter. Waarschijnlijk kon hij ook erg hard rennen over een korte afstand. Zijn resten zijn gevonden op Wight aan de Engelse zuidkust.

Giganotosaurus

Tijdperk: Krijt, 90 miljoen jaar geleden
Locatie: Zuid-Amerika
Grootte: 15 m
Extra: Met zijn 15 meter was hij 2 meter langer dan de beroemde Tyrannosaurus rex. De Giganotosaurus leefde voormoedelijk in troepen omdat er veel bij elkaar gevonden zijn. Zijn grootste tanden waren 20 centimeter lang.

Therizinosaurus

Tijdperk: Krijt, 70 miljoen jaar geleden
Locatie: Azië
Grootte: 12 m
Extra: Hij was een van de laatste dinosaurussen op aarde. Hij zag er vogelachtig uit en zijn huid was bedekt met haren. Aan zijn voorpoten had hij klauwen van meer dan 70 centimeter. Het is niet helemaal zeker dat deze dinosaurus een vleeseter was.