InfoCash

Artikel

De binaire naamgeving

Auteur: elmaschreuder | geschreven op 21-10-2010

Wat is nou precies de binaire naamgeving?, wat betekent binair eigenlijk?, hoe werkt het het systeem?, waarom is het uitgevonden? en de belangrijkste vraag wie heeft het uitgevonden? Op al deze vragen ga ik hieronder antwoord geven. Alle soorten dieren en planten hebben een eigen binaire naam. Dat zijn er dus een heleboel. Om daar allemaal achter te komen aan we een kijke nemen in de biologie van ongeveer 300 jaar geleden. Eigenlijk is het helemaal niet zo heel lang geleden voordat er een zo belangrijk systeem werd uitgevonden.
Eventjes kijken of jullie misschien al wat namen weten: Elephas Maximus?, Loxodonta africana, Canis familiaris. En zo zijn er natuurlijk nog veel en veel meer. Eigenlijk zou je de eerste al kunnen raden. Het eerste woord lijkt een beetje op de engelse benaming voor dat dier. Dus eigenlijk als je een beetje je verstand gebruikt kun je al heel ver komen. Dat heeft Lineaus waarschijnlijk ook gedaan........


De binaire naamgeving

Soorten worden aangeduid met een wetenschappelijke naam. De Zweedse bioloog Linnaeus heeft die wetenschappelijke naamgeving opgezet. Hij voerde de binaire (tweedelinge) naamgeving in. Iedere soort kreeg een geslachtsnaam en een soortaanduiding. De geslachtsnaam wordt voorop gezet en met een hoofdletter geschreven; de soortaanduiding komt daarachter en wordt met een kleine letter geschreven. Een madeliefje bijvoorbeeld heeft als wetenschappelijke naam Bellis perennis L. De geslachtsnaam is Bellis en de soortaanduiding is perennis. De L. staat voor Linnaeus die het madeliefje deze wetenschappelijke naam heeft gegeven.Vaak wordt er nog achter gezet welke onderzoeker deze naam heeft gegeven. Met behulp van wetenschappelijke naamgeving kan vanuit elke taal informatie worden opgezocht over een soort.