InfoCash

Artikel

De elektrische huisinstallatie

Auteur: fbeter | geschreven op 30-10-2010

Iedereen heeft een elektrische huisinstallatie, maar weten wij er wel genoeg van? Hoe werkt zo een ding? Wat zijn de kosten van elektriciteit? Hoe zijn wij tegen elektriciteit beveiligd? Hier wordt je daarvoor ingelicht.


Energiekosten

Iedereen weet wel dat elektriciteit niet zomaar kan ontstaan. In de natuur ontstaat bijvoorbeeld bliksem door wrijving van de wolken. De elektriciteit die wij in huis gebruiken wordt anders geproduceerd. De elektrische energie wordt geproduceerd door energiebedrijven, voorbeeld ervan is Nuon. De elektriciteitscentrales produceren de energie. Elektrische energie is niet gratis, dus zijn er kosten aan verbonden. De energiebedrijven houden je energieverbruik in de gaten door te kijken naar je kilowattuurmeter, die is meestal in je meterkast. Per kilowattuur kost het jou ongeveer 8 cent, maar met energiebelasting en btw lopen de kosten naar 20 cent per kilowattuur.

De netspanning

De energiebedrijven bieden de elektrische energie aan onder een netspanning van 230 volt. Dit geldt alleen in Europa. In Amerika is de netspanning maar 110-120 volt. Dat heeft gevolgen voor de Europeanen die op vakantie willen gaan naar Amerika. De netspanning is te weinig voor onze apparatuur, maar dat kan opgelost worden door een transformator aan de netspanning te sluiten, waardoor de 120 volt 230 volt zal worden. Terug naar Nederland. De elektrische energie komt via een dikke kabel ons huis binnen, meestal in de meterkast. Door de stopcontact kan je je apparaten aansluiten aan de netspanning.

Groepen

Een huisinstallatie is verdeeld in groepen. Dat kan per huis verschillen, maar meestal is het 4 of 5. Groepen zijn parallel geschakeld. Daardoor kun je wanneer er iets mis gaat met een groep laten repareren en die andere groepen gewoon verder gebruiken. Per groep zijn stopcontacten en lichtpunten parallel geschakeld. Zo kun je ze onafhankelijk van elkaar gebruiken.

Veiligheid

Wij worden door 3 dingen beveiligd:
- Aarding
- Zekering
- Aardlekschakelaar

Aarding
Apparaten met een metalen kast zijn vaak geaard, dat betekent dat die kast met een extra stroomdraad, via extra klemmen aan de rand van de stekker en het stopcontact, geleidend verbonden is met een stalen pen in de meterkast, bijvoorbeeld een wasmachine. Die pen heeft contact met de aarde. Zo kan de metalen kast nooit onder spanning te komen staan en loop je dus geen veiligheidsrisico als je de kast aanraakt, want de spanning van de aarde is altijd 0 volt.

Zekering
Een te sterke stroom in de kabels van een elektrische huisinstallatie is gevaarlijk. Dan worden de kabels te warm en kan de plastic isolatie smelten, waardoor je kortsluiting kan krijgen, dus wanneer er nog een grotere stroomsterkte is, dus nog meer warmte kan er brand ontstaan. De maximale stroomsterkte is op 16 ampère gesteld. Wanneer de stroomsterkte boven de 16 ampère komt schakelen de zekeringen de huisinstallatie automatisch uit. Er zijn verschillende soorten zekeringen, voorbeeld daarvan is de smeltzekering. Wanneer er een te hoge stroomsterkte is, dan gaat zo een draadje in de smeltzekering smelten, waardoor de elektrische schakeling wordt verbroken, dus geen elektriciteit geen risico. Later kan je dan weer een nieuwe smeltzekering erin doen.

Aardlekschakelaar
Een aardlekschakelaar is geïnstalleerd in de meterkast. Het is een apparaat die de uitgaande stroomsterkte en de terugkomende stroomsterkte met elkaar vergelijkt. Als er een verschil is, betekent dat er ergens elektriciteit is weggelekt. Dan schakelt hij de huisinstallatie meteen uit.