InfoCash

Artikel

Albert Heijn

Auteur: cdehaas | geschreven op 23-06-2011

De 21-jarige Albert Heijn koopt in 1887 een kruidenierszaak. Langzamerhand wordt de winkel steeds groter en bekender. Vandaag de dag is het een enorm bedrijf waar miljarden in om gaan. Hierbij het succesverhaal van groot Nederlands bedrijf.


Geschiedenis

In 1895 komt daar een tweede winkel bij in Purmerend en bij de eeuwwisseling zit hij al op 5 winkels. Het gaat erg goed en er is behoefte aan meer nieuwe filialen. Het aanbod van producten neemt ook toe en in 1910 verkoopt hij al meer dan driehonderd verschillende producten, waaronder ook huismerk chocolade en zeep. Het blijft groeien en doorstaat de oorlogen. Na de Tweede Wereldoorlog gaat het bedrijf in 1948 naar de beurs. Spijtig genoeg kan de oprichter, Albert Heijn, dit niet meer meemaken, hij overlijdt in 1948. Kort daarna komt ook de eerste winkel waarin mensen zelf hun boodschappen bij elkaar kunnen verzamelen. Dit is revolutionair in de levensmiddelenhandel. AH heeft met veel nieuwe uitvindingen de primeur. Zo ook met het winkelwagentje en de streepjescodes op de producten, wat afrekenen een stuk makkelijker maakt. Etos werd overgenomen en omgebouwd tot een drogisterijketen.

Vandaag de dag

Albert Heijn is nu onderdeel van het Ahold-concern. In Nederland heeft het een verbazingwekkend marktaandeel van 33%. Dat is zo hoog dat er weinig groeimogelijkheden zijn. De Nederlandse autoriteiten houden streng toezicht op de markten en proberen monopolies uit de weg te ruimen. Daardoor moet AH andere manieren verzinnen. Zo heeft het sinds kort een eerste vestiging geopend in België, waar nog wel uitgebreid mag worden. 

Verscheidenheid

AH probeert goed in te spelen op de behoeftes van de klant. Zo bestaan er normale AH's, maar ook vergrote versies, genaamd AH XL en de AH to go, op stations en drukke plekken, waar je alleen even wat drinken en een broodje komt halen. Elke actie die AH organiseert wordt een succes, denk maar aan de wuppies welpies en beesies. De voetbalplaatjes waren een run en ook met het hamsteren trekt de AH veel klanten. We mogen trots zijn op zo'n oer-Holllands bedrijf.