InfoCash

Artikel

0-urencontracten schaden de economie!

Auteur: mrasouren | geschreven op 05-07-2012

Nul-urencontracten zijn slecht voor de economie. MKB Werkgevers kijken vaak niet verder dan hun eigen neus! Hun werknemers krijgen te weinig zekerheid voor hun arbeidsprestaties waardoor ze minder (kunnen) consumeren en dus de economie minder stimuleren.


Nul-urencontracten schadelijk voor de economie!

Het is een alom bekend fenomeen de laatste jaren, werkgevers nemen liefst maar nog mensen aan die bereid zijn om te werken op basis van een nul-urencontract. Vooral winkelpersonnel uit de bekende winkelketens en “brands:  is hiervan sterk betroffen. De argumentatie van de desbetreffende werkgevers is dat men de personeelskosten probeert te drukken. Natuurlijk hebben de personeelskosten een invloed op de resultaten. Dat is een waarheid als een koe. Maar is het niet ook zo dat deze resultaten bereikt worden door het desbetreffende personeel en is de directe invloed van de werkgever op de verkoop zelf bescheiden. Let wel, we spreken niet over de kleine zelfstandige die zelf in zijn winkel staat om deel te nemen aan het verkoopproces. Nee het gaat duidelijk over de grotere organisaties welke hun verkooppunten bestieren vanuit een hoofdkantoor. De laatst genoemde groep kenmerkt zich door het pure afgaan op de cijfers en een lage betrokkenheid met hun personeel op de werkvloer. Daarom heeft men ook geen oog voor de nadelen die zogenaamd nul-urencontact met zich meebrengt. De werknemers die namelijk werken op basis van een zulk contract hebben weinig zekerheid immers het kan elke week zo zijn dat er minder uren zijn wat men kan werken. Hierdoor is men dus niet zeker van een bepaald inkomen waardoor het uitgave patroon en de daarmee verbonden levensstandaard sterk beïnvloed worden.

Het is dus helemaal niet vreemd dat mensen in het MKB minder besteden dan jaren terug. Het heeft niet alleen met de crisis te maken want de meeste bedrijven maken elk jaar opnieuw meer winst dan het voorjaar. De grootste bepalende factor is de onzekerheid van inkomen en de daaruitvolgende afwachtende houding. Deze laatst genoemde factor is voor de banken een vaak onoverbrugbaar struikelblok bij een hypotheekaanvraag.  Opmerking; ja dezelfde banken die gered werden door onze belastingcenten vanwege gokgedrag??? Maar dit terzijde !

Het is dus niet verwonderlijk dat werknemer die ook consument is voorzichtiger is in zijn uitgaves! Dus beste werkgevers als u klaagt dat de consument de hand op de knip houd bedenk dan ook eens dat uw werknemer ook ‘de consument’is waar uw collegawerkgever van leeft. Betaal uw personeel fatsoenlijk en probeer niet voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten!