InfoCash

Artikel

Werk zoeken, werk vinden

Auteur: vincentR | geschreven op 01-09-2010

Werk vinden, het is in veel gevallen erg lastig. Dit is een artikel om je daarbij te helpen.


Hoe kun je het best werk vinden?

Als je na je studie een leuke baan zoekt, komt die meestal niet zomaar aanwaaien. Je moet in de regel wel wat moeite doen om de baan te vinden die jou op het lijf geschreven is.
Bijbaantjes naast school of studie zijn meestal wat makkelijker te vinden.
Als je voor jezelf hebt bepaald welk werk je graag wilt doen, kun je op verschillende manieren op zoek gaan naar werk.
-Je kunt in de krant naar advertenties van bedrijven die een vacature hebben. Een vacature is een baan in een bedrijf waar dat bedrijf een arbeidskracht voor zoekt. Je kunt dan dat bedrijf een brief schrijven of mailen waarbij je dan een zogenaamd curriculum vitae (cv) doet. Op een cv staat de opleiding die je hebt genomen en de werkervaring die je hebt. Hoe beter je brief en je cv, hoe meer kans je hebt dat het bedrijf je uitnodigt voor een sollicitatiegesprek.
-Je kunt ook zelf initiatief nemen en een open sollicitatie doen. Je belt of schrijft een bedrijf en vraagt of ze nu of in de nabije toekomst werk voor je hebben. Het voordeel is dat je niet hoeft te concurreren met andere mensen die een brief hebben geschreven.
-Niet alleen met het sturen van brieven kun je een baan vinden. Vaak is het ook heel verstandig om aan mensen die je kent, of die je via via kent, te vragen of zij een vacature kennen die bij jou past. Het op die manier inschakelen van vrienden en bekenden noemen we het opbouwen van een persoonlijk netwerk.
-Je kunt ook naar een uitzendbureau gaan. Dit is een bedrijf dat, meestal kortlopend, werk zoekt voor mensen. Het voordeel hiervan is dat zij voor jou zoeken. Een ander voordeel is dat je met dit werk altijd kunt stoppen, als je er geen zin meer in hebt. Een nadeel is dat het meestal gaat om werkzaamheden voor een kort termijn.
-Een andere mogelijkheid is het arbeidsbreau. Dit is een instelling waaraan de overheid meebetaalt en die bemiddelt tussen bedrijven die vacatures hebben en mensen die werk zoeken. Het arbeidsbureau maakt deel uit van het Centrum voor Werk en Inkomen.
-Tegenwoordig kun je ook via internet en teletekst vacatures opzoeken.